Mi az a „Pump and Dump”?

Megosztom

Kezdő kereskedők számára ismeretlen lehet még ez a dicstelen fogalom, ugyanakkor pontosan azzal az általános félelemmel kapcsolatos, amivel a kezdők meg szoktak keresni. Nem tudom megszámlálni, mennyiszer kaptam meg ezt a kérdést:

Mi van akkor, hogyha ez csak egy átverés? És te itt szórod bele a pénzed, a másik oldalon pedig tolják el talicskával?

Hiába próbálod elmagyarázni sok esetben a laikusoknak, hogy a kriptopénzek nagyon is valós és létező dolgok, annak ellenére, hogy nincs fizikai dimenziójuk. Nem értik, illetve nem hiszik el az emberek általában, hogy a pénztárcák nem pusztán weblapok, nem pusztán appok, hanem nyílt forráskódú és ellenőrizhető szoftverek. Ezeket nem értik, és azt gondolják, hogy kriptót venni az olyan, mint amikor a Wall Street Farkasá-ban DiCaprio lyukat beszél szerencsétlen áldozata hasába, és aztán eltűnik a pénzével.

Technikailag nincs igazuk. Ugyanakkor a félelmük valós, és reális. Csak éppen a lopást a legtöbb esetben nem az adott coin fejlesztői követik el, illetve az érmék maguk az áldozat birtokában maradnak, csak éppen az értékük lesz semmivé. A Pump and Dump (PnD) jelenségről fogunk beszélni, ami már réges-régen, a kriptók világa előtt is a tőzsdei élet része volt.

Radio Pool

Talán az üzleti világ egyik leghíresebb PnD eseménye az RCA (Radio Corporation of America) cég részvényeihez köthető. A huszas években járunk, amikor az RCA volt korának legmenőbb tech cége. Slágertermékük, ami forradalmi volt, a fiatalságot szólította meg, és a popkultúrát jelképezte az avittas múltszázaddal szemben, nem volt más, mint a fonográf.

Igen, minden korszaknak meg van a maga őrülete, és ami most nekünk az okostelefon, az akoribban a lemezjátszó volt. Az RCA diadalmenete rengeteg kezdőt és spekulánst vonzott a piacra, és a cég részvényei kitartóan emelkedtek is. 1928 első negyedévében még 60 dollár alatt mérték a részvényeiket, amikor is egy több tucat nagybefektetőből, és több száz kisebb halból álló szerveződés megalakult. A nevük egyszerűen csak Radio Pool volt, a történelem is így jegyzi őket. A stratégiájuk a következő volt:

Minden lépést előre és precízen megterveztek. Senki nem vásárolhatott, vagy adhatott el részvényt a szervezők engedélye nélkül. Így tudták a résztvevők számára garantálni a biztos sikert.

Míg beépített embereik pletykákat terjesztettek a Wall Streeten, a brókereik lassan, de intenzíven borították el a teljes piacot vásárlási megbízásokkal. A csoport összes vásárlóereje nyilvánvalóan csak a piac töredékét tette ki, de arra ez a pár százalék is elegendő, – ha jól osztják be – , hogy azt a látszatot keltse, mintha valami nagyon nagy dolog készülődne a piacon.

Egy idő után persze már az elindított folyamat megy a maga útján, mint a lavina. Épp úgy, mint máskor a pánik, ilyenkor az eufória árad szét az emberek sorai közt, és hiába nő az árfolyam meredeken, mindenki elhiszi, hogy a következő órában úgyis még drágább lesz, tehát ő nyerni fog vele.

Miután a Radio Pool alaposan bevásárolt alacsony áron, az ár pedig már az egekben járt, gyorsan, és nagy csomagokban szórták el a papírjaikat. Mindezzel a művelettel egyrészt többszörös haszonra tettek szert, másrészt pedig kiforgatták a vagyonukból azokat a naiv szerencsétleneket, akik felültek a trükknek.

Több ilyen liftezést követően 1929 októberében 549 dollárig tolták fel mesterségesen az árfolyamot egy végső dicsőséges exit scam során. Mikor az árfolyam megsúrolta az 550 dollárt alulról, abban a pillanatban a Radio Pool összes befektetője kiszórta a részvényeit, és az RCA árfolyama teljes mértékben összerogyott. Év végén 18 dolláron zártak, ahonnan fel sem álltak, 1932-ig egészen 2,5 dollárig süllyedt a papír, amiben már senki sem bízott.

Mindez azért kifejezetten ironikus, mert a cég maga szorgosan gyártotta tovább a lemezeket és lemezjátszókat. Az egész játék csak a fejekben zajlott le. Az RCA előtt még hatalmas sikerek álltak, és végül csak 1986-ban, az analóg technológiák kifutása okán zárult le a történetük.

A modern séma

Ez a kőkorszaki stratégia azóta se sokat változott. Csak éppen, mivel értelemszerűen már illegálisnak nyilvánították – a Radio Pool után közvetlenül! -, ezért átköltözött a modernkori Vadnyugatra, a kriptopiacra. Általában kis, nem túl híres kriptók a célpontjai ezeknek a csoportoknak, melyeknek alacsony a kapitalizációjuk, és a forgalomban lévő érmék száma is. A nagy kapitalizációval bíró tokenek teljes mértékben immunisak az ilyesfajta trükközésekre, és csak egészen speciális esetekben tudják szűk frakciók megcibálni az árfolyamaikat (lásd a tényleg rendhagyó japán eseményeket, ahol több tízezer bitcoint zúdítottak a piacra).

Vajon mi készül itt? 417% erősödés? Nagyon ígéretes! Jobb lesz, ha az összes megtakarításommal beszállok.

Redditen, Twitteren, Facebookon, Telegramon, és egyéb csatornákon kezdik el több százan szórni ugyanazokat a híreszteléseket. Jön az új wallet, jön az új partnerség, holnaptól ez lesz az USA új fizetőeszköze, és így tovább. Közben szervezetten megkezdik a bevásárlást is, először a csoport fejesei, majd több réteg egymás után.

A kisbefektetők szerte a világon megrohamozzák a tőzsdéket, és szemük előtt Lamborghinikkel minden pénzüket HurkazsírCoinra váltják, majd várják a csodát. Mikor pedig a társaság úgy ítéli, hogy itt az idő, mind a ki tudja hány millió dollárt egyszerre kirántják a kriptó alól. Viszik a pénzüket, és viszik azokét is, akik beleszaladtak a csapdába.

Ezt hívjuk Pump and dump-nak, azaz pumpáld és dobd el.

Megosztom
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel