A szolgasághoz vezető út blokkokkal van kikövezve?

spot_img

2020-ig Kína bevezeti a Szociális Értékelő Rendszert, mely lehetőséget ad arra, hogy az ország 1.3 milliárdos lakosságát megbízhatóságuk alapján pontozzák

A kormány célja, hogy egy harmónikus társadalmat hozzon létre és jutalmazza azokat akik jól viselkednek. Pontozáskor az élet minden területét figyelembe veszik. Online vásárláskor például azok, akik túl sokat költenek haszontalan dolgokra, például videójátékokra, pontokat veszítenek. Figyelni fogják, hogy a lakosok időben befizették-e a számláikat, rendszeresen látogatják-e a szüleiket, vagy nem dudáltak-e? (A zajszennyezés miatt Shanghaiban tilos a dudálás.)

Az átlagos kínait viszont nem zavarják ezek az intézkedések.

“Már megszoktuk, hogy a hatóságok mondják meg nekünk, mit szabad és mit nem.”

Számukra a rendszer által nyújtott biztonság fontosabb, mint a magánélet, amiből úgy tűnik egyre kevesebb jut majd számukra. Akiket a rendszer megbízhatónak talál különleges elbánásban részesülhetnek, például ha kórházba kerülnek soron kívül láthatják el őket, az alacsony pontszámmal rendelkezők viszont nem folyamodhatnak kölcsönökért, nem utazhatnak külföldre és a gyermekeik sem járhatnak jó iskolákba, de ami a legfontosabb: akiket megbízhatatlannak bélyegez a rendszer, többé már nem kerülhetnek ki ebből a kategóriából.

Bár eddig nem tettek említést arról, hogy mindezt blokklánc alapon terveznek-e megvalósítani, úgy gondolom a közelmúltban nyílvánosságra került hír, miszerint kína saját nemzeti kripto pénzt készül kiadni, fontos szerepet játszhat majd az értékelő rendszer működésében, hiszen ezáltal az állam teljes rálátást kap majd a lakosság pénzügyeire. Többé semmi sem maradhat titokban.

A blokklánccal kapcsolatban általában a nagyobb szabadságot, átláthatóságot és biztonságot szoktuk emlegetni. Remélhetőleg ezzel a szabadsággal nem a totális kontrollhoz és saját szolgaságunkhoz vezető út alapjait fektetjük le. Vagy ahogy mondani szokták: az 1984 csak egy könyv volt, nem pedig használati útmutató.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img