Vennél részesedést egy híres New York-i hotelben?

spot_img

Úgy néz ki, hamarosan megteheted. Kevin O’Leary, ír-kanadai üzletember és televíziós személyiség egy patinás New York-i hotel ICO-ján dolgozik, mely teljes mértékben megfelelne a meglévő amerikai szabályozásnak, és lehetővé tenné, hogy bárki részesedést szerezzen a hotelben. Nagyon izgalmasan hangzik, nézzük is a részleteket kávé mellé, röviden.

O’Leary

0320 o'leary plaza hotel ico sec 2
Kevin O’Leary

A 90-es évekre az általa alapított, és az édesanyja 10.000 dolláros befektetésével elindult SoftKey milliárd dolláros biznisz lett. Így húsz év távlatából már nehéz elhinni, hogy a nagy pénz titka annyi volt, hogy CD-ken mindenféle freeware szoftvereket terjesztettek, inkább a mennyiségre, mint minőségre fókuszálva. Még én is emlékszem a kilencvenes évek végére itthon, a PC GURU mellé fantasztikus demo CD-t és egy ingyenes játékot kaptunk, maga volt a kánaán. Na ők ezek értékesítésében utaztak, egy idő után otthoni használatra szánt oktatási szoftverekre helyezve a hangsúlyt.

A Mattel aztán a dotcom lufi vége felé 3,65 milliárd dollárért vásárolta meg O’Leary cégét, ami szinte rögtön óriási mínuszt hozott nekik a nagy profit helyett.

2004-től elkezdett televíziós műsorokban is szerepelni, 2009-től kezdve pedig a Shark Tank rossz zsaruja, sokak számára innen lehet ismerős.

Az első hotel ICO

0320 o'leary plaza hotel ico sec 3
Katt a képre a CNBC videójáért!

Egy ismert és nagy presztízsű New York-i hotel 400 millió dollár értékben tervez, az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet jóvahagyásával kriptopénzt kibocsátani, amelynek megvásárlásával a befektetők a hotel tulajdonjogának összesen egyharmadát birtokolhatják majd. A reddites szóbeszéd szerint a Plaza Hotelről van szó, a hivatalos bejelentésre azonban még várnunk kell néhány hetet.

A CNBC O’Leary interjújából kiderül, hogy egyelőre még egyeztetési fázisban vannak a hatóságokkal, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy a jelenlegi amerikai szabályozásnak megfeleljenek, és a világon elsőként kibocsáthassák a fizikai vagyontárgyon alapuló, tulajdonjogot jelentő kriptopénzt.

Miért nem lépnek vele tőzsdére? Mert egy ICO kibocsátás és az okos szerződés futtatásának költsége elenyésző minden más tőkebevonási opció költségeihez képest. A bankok és az értéktőzsde, mint harmadik felek kizárásával több marad az eladó és a vásárlók zsebében is. Attól tartok azonban, hogy itt is, mint ahogy a Polymath ICO során is látni lehetett, csak hivatásos befektetők vehetnek majd részt az ICO-ban, ami miatt a kisbefektetők teljesen kiszorulnak a buliból.

Nagyon szívesen vennék párdollárnyi részesedést egy New York-i hotelben, mert miért ne? Meggyőződésem, hogy ez lesz az egyik út, ahogyan a kriptopénzek átalakítják a világunkat: Fizikai dolgok digitalizációja után okos szerződés kezeli a tulajdonviszonyokat, ami miatt ideális esetben akár egészen apró részesedéseket is lehet adni-venni az adott, egyébként teljes mértékben elérhetetlen árú dologból.

Őszintén remélem, hogy O’Leary-ék sikerrel járnak az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnél (SEC).

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img