Snowden a Bitcoinról

spot_img

Edward Snowden, korábbi NSA ügynök arról lett ismert az egész bolygón, hogy 2013-ban számtalan dokumentumot csempészett ki az ügynökségtől, és nyilvánosságra hozta azt, amit sokan már azelőtt is beszéltek: hogy az NSA ténylegesen képes a nyugati világban bárkit megfigyelni telefonon és a közösségi médián keresztül.

Nemzetközi elfogatóparancs van ellene érvényben a nyugaton, jelenleg Oroszországban kapott menedékjogot. Többször felmerült már, hogy kegyelmet érdemelne, de hivatalos részről nem történtek lépések ezügyben. Még.

A Blockstack Berlin nevű konferencián vett részt március elején videókapcsolaton keresztül, és itt kérdezték meg arról, hogy mi a véleménye a decentralizált pénzekről. Elmondta, hogy habár egyetért azzal, hogy messze még a Bitcoin karrierjének csúcsa, de “nem fog örökké tartani”. Ahogy hangsúlyozta:

Mindenki a tranzakciós ráta korlátaira fókuszál, mint fő hiányosság. És elismerem, ez az egyik nagy hiba. De egy sokkal komolyabb, struktúrális hiba a nyilvános ledger (~főkönyv).

Snowden kifejtette továbbá azt is, hogy a Bitcoin blokkláncában szerinte az a legnagyobb probléma, hogy rögzít minden tranzakciót, miközben fel is próbálja dolgozni azokat.

Ez nem összeegyeztethető egy elterjedt kereskedési platformmal, mert nem lehet mindnekinek számlatörténete a valaha végrehajtott összes tranzakcióról, apró vásárlásról, etc. Ez álláspontja szerint nem fenntartható irány. Később beszélt a saját kedvencéről is:

Mikor az kerül szóba, hogy konkrétan nekem melyik kriptopénz az érdekes… többször beszéltem már róla, és elmondom mos t is, hogy a Zcash a favoritom, mert a biztonsági funkciói igazán kiemelkedőek. Ezt persze egyre több project igyekszik lemásolni, de szerintem ez egyáltalán nem baj.

Pár nappal a beszélgetés után meg is jelent egy anyag a The Intercept oldalán, mely újság újabb információkat és dokumentumokat kapott Snowdentől. Ezek bizonyítják azt, hogy már távozása idején aktívan kutattak olyan módszereket az NSA-nél, melyekkel a blokklánc megfigyelésével eljuthatnak konkrét személyekig is akár. Erről az interjúról is hamarosan beszámolóval jelentkezünk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img