Milyen kriptókba fektess?

spot_img

Most, hogy végre elment a gonosz medve, biztosan sokan nézelődtök kicsit tanácstalanul a millió kriptopénz között, hogy végülis melyikbe tegyétek a befektetni szánt pénzeteket. Összeállítok egy szubjektív listát,ami ugyan semmiképp sem minősül befektetései tanácsadásnak 🙂 , de ha nem tudsz dönteni, talán segíthet. Szigorúan több éves távlatokat tekintek.

IOTA

Ez számomra az egyértelmű befutó, az alvó óriás. Sokan nem értik a híveinek elkötelezettségét, de akik nem értik, merüljenek el benne csak pár napig úgy igazán. A szubjektív véleményem az, hogy ez a brand lesz az új Ethereum, sőt, az új Bitcoin. Meggyőződésem, hogy idővel át fogja venni a piacvezetői státuszt. Egész egyszerűen azért, mert minden olyan problémára megoldást kínál, ami az elmúlt 10 évben felmerült a kriptók kapcsán. Elméleti nulla a tranzakciók időtartama; minél többen használják a hálót, annál gyorsabbá válik, semennyi tranzakció költség nincsen, adattovábbításra is alkalmas, ideális platform az IoT kommunikációhoz, ami a századunk egyik slágere lesz… Tényleg végig sem tudom sorolni.

Nehéz lenne végső tetőpontot tippelni, hisz ezek a kriptovaluták egészen az információs kor végéig az emberiséggel fognak maradni – azaz lehet, hogy végleg! – de 4-5 éves távlatban a 60 milliárd körüli kapitalizációt realista becslésnek tartom, ami 24 dollárt jelent.

IOTA

Cardano

Ugyebár az IOTA mellett a másik ún. “harmadik generációs” kriptó. Az Ethereumot és társait szokás második generációsnak számolni, és a blockchain technológiát teljesen átíró, megváltoztató projekteket harmadiknak. A Cardanoról általában nagyon keveset tudnak az emberek. Nagyon hirtelen jelent meg a csúcson, nem volt meg a maga fokozatossága a dolognak. Ez azért van így, mert nagyon nagy befektetők állnak a koncepció mögött, a kapitalizációjának nagyrésze feltételezhetően szerződéses befektetők által biztosított. A technikai paramétereket mellőzve – ezek az adatlapon megtalálhatóak – a termék arculata elsődlegesen a tudományra, kisérletezésre van kihegyezve, és én úgy látom a kommunikációból és a közösségből, hogy meg is találta a piacát. Az imidzs kulcsfontosságú a kriptopiacon, és a Cardano valószínüleg az “akadémikusok coinja”-ként fog berögzülni, és mint ilyen, neki is szilárd helye van a jövőben.

4-5 éves távlatban 4-5 dolláros árfolyamot tippelnék, de hozzá kell tennem, hogy nagyobbat zuhant a medvék idején, mint a többiek, és így ha csak a korábbi csúcsát eléri, akkor is nagyobb hasznot hozna, mint a TOP10 többi szereplője.

Cardano

Groestlcoin

A GRS az egyik személyes kedvencem. Ha nem is szunnyadó óriás, de legalábbis bóbiskoló pankrátor. A TOP10-hez túl kicsinek tartom, de a TOP20-ba szerintem be fog kerülni, ahonnan meg sokan ki fognak kerülni a következő években. A Vertcoin-al együtt tett szert hírnévre tavaly év végén, mint olyan érme, amelynek az algoritmusa valóban “ASIC-álló”. Ezt a gyakorlatban úgy érik el, hogy több algoritmus is a kód része, és ha azt érzékeli a hálózat, hogy valamilyen ASIC-ek kerültek a rendszerbe, azaz a korábbiakhoz képest irreálisan magas lett a megoldási sebesség, úgy automatikusan megváltoztatja a használt algo-t. Emellett minden negyedévben frissítik, az összes fontos fejlesztést megkapta, amiket a nagyok – sőt, a Segwit rendszert ők vezették be elsőként! -, és miközben mi a nevükkel viccelődünk, addig Koreában már számtalan helyen hivatalos fizetőeszközzé vált.

A Vert-el együtt hamarosan a GPU bányászok slágerévé fog vállni, főleg, hogy az ASIC-ok miatt folyamatosan levegőt veszítenek. 4-5 év távlatában az 1 milliárdos market cap elképzelhető,  és így a 14 dolláros árfolyam.

Groestlcoin

 

A héten folytatom még néhány általam szeretett márkával.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img