Egy baseball kártya és egy coin

spot_img

Érdemes szemügyre venni a fenti képen látható kártyácskát. Bizonyára sokan láttunk már ilyet, ez az USA egyik legnépszerűbb sportjának, az európai szemmel nézve misztikus és értelmezhetetlen baseball-nak kötelező kiegészítő kelléke a hotdog és a kóla vagy sör mellett.

Ez az ikonikus baseball kártya, egy-egy játékos képe, neve, sokszor aláírása is rákerül erre a kis lapra, a rajongók pedig megvehetik, gyűjthetik, gyerekeiknek ajándékozhatják. Persze nem teljesen ismeretlen számunkra a tárgy, a focikártya jó ideje jelen van itthon is.

Azért érdekes most számunkra ez az apró papírdarab, mert nemrég egy árverésen 720 millió forintért kelt el. Nem tévedés, hétszázhúsz millió forint. A csillagászati ár mögötti miértekre nyilván sok ok, magyarázat adott, az első természetesen az, hogy egy legendás játékos, Mickey Mantle szerepel rajta.

A második bizonyára az emléktárgy kora, 1951-ben készült. A híradások szerint fontos tényező az állapota is, hiszen egy hibátlan darabról van szó. Szerepet játszik a csapat is, a New York Yankees az egyik legsikeresebb, legnépszerűbb baseball csapat az amerikai ligában.

A legfontosabb tényező, ami elképesztő árat ad a papírkának, aminek a gyártási költsége néhány tized cent lehetett viszont az, hogy ritka és nehezen hozzáférhető!

Az emberi pszichológia már csak ilyen, amiért csak le kell hajolnunk, hogy tucatnyi, netán több száz darabot birtokolhassunk, annak nem lesz túl nagy értéke, megbecsültsége. Ezzel szemben amiért a fél világot fel kell kutatnunk, azért szinte bármit megteszünk, önként és örömmel.

Pontosan ez a kriptopénzek egyik legfontosabb tulajdonsága is. Persze csak azoknak, amik úgynevezet limited supply-al, vagyis korlátozott darabszámmal rendelkeznek. A legjobb példa a bitcoin. Többek között azért emelkedik  – visszaesésekkel kísérve ugyan – az árfolyama, mert jól tudjuk, mindösszesen 21 000 000 darab áll rendelkezésre, egyetlen darabbal sem több.

Sokak szerint pontosan ez a tulajdonsága fogja akár százezer dollárig is elrepíteni a BTC árfolyamát, ha nő az érdeklődés iránta, akkor az ára csak felfelé mehet, hiszen korlátozott a mennyiség. Persze az alkotók eredeti célja a limitált darabszámmal az volt, hogy elkerüljék az inflációt, nem az, hogy elképesztő áron vesztegessenek egy-egy BTC-t.

Mindenesetre ha netán egy különleges, milliós áru baseball kártyára fájna a fogunk, a jövőben talán 1-2 bitcoin ellenében könnyedén meg is vehetjük.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img