A blokklánc lehet a végső megoldás a cenzúra ellen?

spot_img

A kínai #MeToo mozgalom részeként néhány nappal ezelőtt egy levelet ágyaztak az Ethereum blokklánc 5490403. blokkjába. A linket megtekintve és UT8 kódolásra váltva elolvashatóvá válik az üzenet, melyet valószínűleg soha többet nem lehet majd letörölni.

Az ügy hátterében egy kínai diáklány, Gao Yan 1998-ban történt megerőszakolása és öngyilkossága áll. Támadója a nagy múltú pekingi egyetem egyik professzora, Shen Yang lehetett, akit ugyan 20 évvel az eset után felfüggesztettek hivatalából, de végül egy szóbeli figyelmeztetéssel megúszta a dolgot. A hivatalos vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a lány(19) mentálisan beteg volt és ezért kellett tanárának(40) állandóan ölelgetnie és csókolgatnia.

Miután megtagadták egy diák azon kérelmét, hogy nyilvánosságra hozzák a vizsgálattal kapcsolatos jegyzőkönyveket, az egy nyílt levéllel szeretett volna igazságot tenni és felhívni a figyelmet az esetre . Az írás villámgyorsan elterjedt a kínai közösségi oldalakon, amit a kínai cenzorok nem néztek jó szemmel és rövid idő alatt mindenhonnan eltávolították az üzenetet.

Végül a diák nem adta fel és a blokkláncon publikálta levelét. Ez lényegében úgy történt mintha valaki egy 0 Ft-os tranzakciót hajtott volna végre, a saját bankszámlájáról a saját számlájára, és a megjegyzés rovatba begépelte volna az üzenetét. Mivel az Ethereum esetén minden tranzakció nyilvános, az utaláshoz kapcsolódó megjegyzést bárki elolvashatja.

Míg cenzúrával elérhetetlenné lehet tenni egyes blogokat vagy akár egész közösségi oldalakat, az olyan nyilvános blokkláncokat letiltani mint például a Bitcoin és az Ethereum lehetetlen. Ez a módszer egyelőre sokkal kevésbé hatékony mint a hagyományos közösségi oldalakon terjedő üzenetek, mégis remek példája annak, hogy az egyszerű emberek miként kerülhetik meg az intézményes formában rájuk eröltetett cenzúrát.

Az Etherscan-en már közel 300 hozzászólás érkezett a kérdéses blokkhoz. A blokkláncon ismeretlen fogalom 404.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img