Amerikai hatóságok vizsgálják a Bitcoin árfolyamának alakulását

spot_img

Az amerikai igazságügyi minisztérium a CFTC-vel (Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottság) együttműködve, a Bitcoin és más kriptopénzek árfolyamának manipulációiról szóló hírek kivizsgálásába kezdett. Az eljárás során a szaknyelven spoofing-nak és wash trading-nek nevezett visszaélésekre keresnek bizonyítékokat.

Spoofing: amikor valaki azért helyez el nagy összegű megrendeléseket az Order Book-ban, hogy az árfolyamot egy bizonyos irányba elmozdítsa, miközben nem áll szándékában valódi tranzakciókat végrehajtani. Példa a spoofingra:

Wash trading: amikor valaki a saját számlái között kereskedik, ezzel azt a látszatot keltve, hogy egy kriptopénz piaca aktív és nagy érdeklődés van iránta.

A kriptopiacok létrejöttük óta a vadnyugatnak számítottak és manipulálásuk nem ütközött írott törvényekbe. Ennek vethet most véget a hatóságok által indított eljárás. Az elmúlt évben rengeteg vita folyt arról, hogy a Bitcoin árfolyamának $1000-ról $20 000-ra való növekedése vajon tényleg egy természetes piaci folyamat, vagy csak néhány piaci szereplő és a média által gerjesztett hisztéria eredményeként következhetett be.

Az utóbbit támasztja alá a tavaly nyár egyik forró témája, a Spoofy jelenség is, mely során traderek egy csoportja rendszeresen helyezett el több millió dollár értékű, csupán látszólagos megrendelést a Bitfinex Order Bookjaiban, ezzel többször is nagymértékű árfolyam ingadozásokat indukálva. A témáról annó egy remek cikk is készült, amit ezen a linken érhettek el.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img