Nemzetközi Fizetések Bankja: Nem tudnak pénzként működni a kriptopénzek

spot_img

Nagyon finom hírrel készültünk ma reggel: A világ legrégebbi, jelenleg is működő nemzetközi pénzügyi szervezete, a Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements), a központi bankok központi bankja által kiadott 24 oldalas jelentés három fő okot azonosított, amely miatt szerintük a kriptopénzek nem fognak működni, mint nemzetközi cserealap a globális gazdaságban.

Márciusban a szervezet már elutasította a jegybanki kriptók ötletét is, szerintük komolyabb kutatásokra van szükség, hogy felmérjék ezek potenciális hatásait a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitására nézve. A jelentés végén azonban a blokklánc technológia és az okosszerződések jelentőségét vázolják a nemzetközi kereskedelemi ügyletek finanszírozásában.

Nem lesz itt skálázódás

Mondja a 60 jegybankot összefogó szervezet a svájci (nyilván) Bázelből, melynek központja akár Dr. Genya főhadiszállása is lehetne. A jelentésben három fő problémát említenek a kriptopénzekkel kapcsolatban:

  • skálázhatóság és energiafelhasználás
  • árfolyamok stabilitása
  • kifizetések véglegessége
Energiafelhasználás, tranzakciószám, blokklánc mérete. Katt a nagyobb képért! Forrás: https://www.bis.org/publ/arpdf/ar2018e5.pdf

Hosszasan kifejtik a számunkra is ismert, decemberben látott problémákat a hálózat “bedugulásáról”, küldések belassulásáról és tranzakciós költségek égbe szökéséről. A költségekről azonban annyit, hogy nagyösszegű nemzetközi küldések még a legnagyobb dugulás esetén is sokkal gyorsabbak és olcsóbbak voltak, mint egy banki utalás a világ másik felére. Az energiafelhasználás témájában már írtunk véleménycikket, azonban érdemes elmondani itt is, hogy az árfolyamok gyengélkedése ellenére folyamatosan újabb csúcsra ér a hálózat számítási kapacitása, ami az energiafelhasználás folyamatos növekedését is jelenti.

A jelentés ugyan beszámol a környezetbarátabb PoS konszenzusról és a Bitcoin második rétegű megoldásairól, pl. Lightning Networkről, de elintézik annyival, hogy ezeknek még bizonyítaniuk kell.

Az árfolyamok valóban brutálisan mozognak, de még mindig nem annyira, mint egy hiperinflálódó valuta, ráadásul a piac ciklikusan mozog: Az eddigi tíz évben a korrekciós időszakok után újabb csúcsokra hágott a piac. Ha kellően nagy összegek vándorolnak kriptopénzekbe, párhuzamosan a nemzetállami pénzek inflációjával és arcvesztésével, megtörténhet a dollárban mérten magas szinten történő stabilizáció. Persze csak az értéket teremtő projektek esetében.

A decentralizációt gyengeségként említik, pedig ez a kriptopénzek lényege. A decentralizált konszenzus szerintük nem biztosítja, hogy véglegesnek legyenek tekinthetők a kifizetések, mert bármikor jöhet egy hiba a láncban, vagy neadjisten egy fork. A bányászat kevés kézben történő koncentrációja miatt ráadásul lehetőség van a manipulációra.

Bárcsak már most beleolvashatnánk a három év múlva készülő, azonos témájú jelentésbe! 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img