Vitalik: Remélem a centralizált tőzsdék a pokol tüzén égnek el

spot_img

A svájci Zugban, a hétvégén megrendezésre került TechCrunch blokkláncal foglalkozó konferenciáján a kriptovilág neves szereplői is részt vettek. Az ikonikus lámás, macskás és szivárványos pólójában feltűnt Vitalik Buterin is, aki egy könnyedebb “fireside chat” keretében is megosztotta gondolatait a kriptovilágról. Itt hangzott el a legnagyobb visszahangot kavart kijelentése, a címben foglalt “Remélem a centralizált tőzsdék a pokol tüzén égnek el”.

Buterin nem első alkalommal véleményezte a centralizált szolgáltatásokat, azonban most különösen erős kifejezésekkel illette őket.

Buterinék régóta azon dolgoznak, hogy az Ethereum megőrizze decentralizáltságát és a jövőben is annyira decentralizált legyen, amennyire csak lehetséges. Szerinte a felhasználói hitelesítés a legfőbb oka annak, hogy a centralizált tőzsdék ekkorára nőttek és egyben ez jelenti az Ethereum blokklánc egyik nagy problémáját is. A felhasználók ugyanis kénytelenek a tőzsdékre és váltókra hagyatkozni, mivel a bárki által kreálható és birtokolható tárca remekül hangzik, de hátránya, hogy az adatok elvesztése esetén nincs esélyed visszaszerezni a tárcát. Buterin szerint ez nagy gátja a szélesebb elterjedésnek.

Buterin felvetette a WeChat social recovery rendszerét és a többkulcsos megoldásokat. Valószínűleg az Ethereumtól és a többi blokklánctól is láthatunk majd előrelépéseket a jövőben ezen a téren. “Különben mind rá leszük utalva a Coinbasere” – tette hozzá viccesen Buterin, amiből kibontakozott a kritikája. Az indoklása az volt, hogy a tőzsdéknek nincs oka 10 és 15 millió dollár közötti összegeket kérni egyetlen coin listázásáért.

Buterin szerint a központosított tőzsdék jelenlegi formájukban csak azért léteznek, mert interfészként szolgálnak, ajtót képeznek a fiat és a kripto világa között, „… és a fiat világnak a kritpo felé egyelőre csak centralizált kapui vannak” – tette hozzá az Ethereum legfőbb arca. Bár nyilvánvalóan tisztában van a decentralizált tőzsdék jelentőségével, a kriptoból kriptora típusú őzsdéknek még nem jött el az ideje.

 

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img