Mi lenne, ha az Euro helyett egy kriptóra cserélnénk a Forintot? I.

spot_img

…Sajnos ez nem egy reális forgatókönyv, csupán egy gondolatkisérlet.

Éppen arról olvastam, hogy Irán saját kriptovalutát tervez kibocsájtani, miközben a lakossága jelentős része már így is kriptókat használ. Mindez történik azért, mert az Egyesült Államok és Európa folyamatosan szorongatják az országot; legutóbb például 300 millió Eurót nem engedtek lehívni, amit a perzsák egy német bankban tartottak.

Erre válaszlépésként saját kriptót indítani talán nem rossz ötlet. De sokkal nagyobb potenciál rejlik adoptálni egy már terjedőfélben lévő, globális kriptovalutát. Hiszen az egésznek a lényege az volna, hogy egyrészt az adott ország nemzetközi ügyleteit ne tudják harmadik szereplők szabotálni, másrészt, hogy a valuta minél stabilabb legyen. Mert lehet, hogy Oroszország jelenleg Petro-t is elfogad ellentételezésképp Venezuelától, de ez pusztán baráti gesztus, nem több. A Petro-nak nincs tekintélye, és ha most létrejönne egy XerxesCoin, annak se volna. Az államok túl paranoiásak ahhoz, hogy nyílt forráskódú rendszert használjanak, az emberek meg túl paranoiásak ahhoz, hogy megbízzanak egy állami kriptóban. A megoldás egyértelműen egy már kipróbált, bizonyított kriptopénz bevezetése lehetne. A fentebb említett paranoia a gátja csak ennek valószínüleg.

De. Csak játszunk el a gondolattal egy pillanatra. Mi történne, ha a magyar kormány úgy döntene, hogy bevállalja ezt a merész lépést?

Sajnos nem találtam pontos adatot arról, hogy jelenleg mennyi Forint létezik, ezért csak becsülni tudtam. A forgalomban lévő készpénz mennyiséget felszorozva körülbelül 30.000 milliárd a tippem, de ha valaki jobban tudja segítsen ki minket a kommentmezőben.

Ez megközelítőleg épp megegyezik a Bitcoin kapitalizációjával. Az, hogy a BTC legyen a licenszelt pénznem, engedjük el, hisz tudjuk, hogy skálázódási problémákkal küzd. Ugyanez érvényes az Ethereumra is, az XRP-t meg pláne felejtsük el, hisz csak formálisan decentralizált, az érmék nagyrésze néhány kézben öszpontosul…

Holnap 12:00-kor folytatjuk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img