Aki megjósolta a 2008-as válságot, most újra figyelmeztet

spot_img

Egy új pénzügyi válság közeledik, és már mutatkoznak is a jelei – és sokkal nagyobb lesz, mint a 2008-as ingatlanpiaci összeomlás, ami a Bitcoint magát szülte.

Nem akárki állítja mindezt, hanem Ann Petifor, aki 2006-ban híres bestseller könyvében előre megírta, hogy a 2008-as válság szükségszerűen be fog következni, és megírta az okait és következményeit is.

A Sky News-nak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy jelenleg a fejlett világ össz-adóssága háromszor annyi, mint a GDP, amit együttesen előállítunk. Ezek az összegek főleg nagyvállalatok, országok tartozásai egymásnak és bankoknak, de bankok is adósai központi bankoknak.

Hasonló mértéket ért el a helyzet, mint az ingatlanhitelek mögötti fedezetlenség szintje 2007-2008-ra, azaz Petifor szerint történelmi létékben értve pillanatokon belül be fog következni a fizetésképtelenség eseménye, ami egész láncot fog elindítani, és újra dőlni fognak a nagyok, mint annak idején a Lehman Brothers és társai.

Ami a számunkra igazán kritikus kérdés, az az, hogyha mindez igaz, és bekövetkezik a dollár régóta megénekelt összecsukódása, az a Bitcoin megerősödésével jár, vagy esetleg a gyengülésével?

Az egyik logika szerint az emberek az ugyan virtuális, de limitált, és így mégiscsak valódibb kriptóba mentenék a vagyonukat a gyengülő fiat lufiból.

A másik logika szerint viszont épp hogy még a maradék tőke is elhagyná a kriptopiacot, hiszen kit érdekelnek ilyen semmire való tokenek, mikor menteni kell a vagyont, és lehet venni házat, aranyat helyette?

A kérdés tehát összetett. De én azt gondolom, hogy az A verzió a helyes, és a nyugati – elsősorban angolszász – gazdaság újabb csődje végre méltó helyre juttatná a Bitcoint. A Holdra 😉

Vitassuk meg!

Ha szeretnél kriptopénzt vásárolni megbízható forrásból, a Kripto Akadémia a Binance tőzsdét ajánlja.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img