Élj túl Pekingben Bitcoinnal!

spot_img

Érdekes dokumentumfilm-sorozatot indított az Iqiyi, a Netflixhez hasonlatos kínai internetes televízió. A címe: Bitcoin Lány – 21 napos digitális túlélés kihívás.

Az első gondolata bizonyára az sokaknak, hogy egy megrendezett műsorról van szó, ami az állampárt jóváhagyásával készült, és az lesz a tanulsága, hogy a Bitcoin rossz. Engem már az is meglepett, hogy egyáltalán szabadon lehet arról beszélni adásban, hogy valaki ezzel próbálkozik. Úgy képzeltem a kínai bant, mint amit az utcán talán nem tudnak érvényesíteni, de hogy a televízióban, interneten nem lehet róla beszélni, azt biztosra vettem.

Kína: az Alipay letilt ha kriptózol

Ezzel szemben a műsor első részében a főszereplő, He Youbing teljesen nyíltan kérdezgeti Pekingben a kereskedőket, szolgáltatókat arról, hogy esetleg elfogadnának-e kriptopénzt. Természetesen felsül, de az emberek nem idegeskedve, a törvénytől tartva zavarják el; pusztán nem ismerik és nem bíznak a pénzformában, amiről beszél. Persze ez idáig még lehetne is megrendezett, és ahogy azt látjuk, hogy He egy McDonaldsban ülve éjszakázik, és otthagyott maradékokat eszik, szinte biztosak is vagyunk benne, hogy ez egy tanmese az eltévelyedett elvtársaknak.

Azonban a sorozat érdekes fordulatot vesz, és az első néhány epizód agóniája után nézők százai veszik fel a kapcsolatot főhősnőnkkel WeChat-en, és vállalkozó kedvű vállalkozók (tudom ez rossz volt) szállást, élelmet, ruhát, sőt, lényegében mindent ajánlanak neki, amire csak szüksége van. Több csoport is alapul a segítésére az applikációban, és innentől kezdve könnyűszerrel szerez be bármit, amire szüksége van.

A sorozat egyelőre elérhető, és valószínüleg már nem is fogják eltüntetni, mert az nagyobb arcvesztést okozna, mint hagyni lecsengeni. A tanulság az, hogy a kínai diktatúrával kapcsolatban nem biztos, hogy pontosak a képzeteink itt Európában. Mi csak arról hallunk folyamatosan, hogy mely tőzsdéket, weblapokat blokkolják éppen, vagy milyen keresőszavakat radíroznak ki az éterből. De ezekszerint éppen úgy, ahogy a kádárizmusban, itt is vannak rések, amolyan leeresztőszelepek, hogy az emberek ne érezzék túl szűknek a kalitkát. Nem véletlen, hogy emberek mertek egyáltalán segíteni He-nek.

A másik tanulság pedig az, hogy ha még a Kínai Népköztársaságban is lehet találni végül pár száz vendort, akik elfogadják a kriptopénzeket, akkor nem veszett az ügy.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img