Te a kriptojobb vagy a kriptobal táborát erősíted?

spot_img

A medve- és bikapiacok, pump and dump mesterkedések, csaló és hiteles ICO-k és sok egyéb kriptopénz és blokklánc vonatkozású hír közepette időnként előkerül a kérdés, miszerint miért is született meg ez az egész. Az biztos, hogy a Bitcoin 2008-ban közzétett White Paper dokumentuma, majd néhány hónappal későbbi élés indulása egybeesett a történelem eddigi talán legpusztítóbb gazdasági válságával.

Sokak szerint nem véletlenül, hiszen a rejtélyes alapító, Satoshi Nakamoto számára az akkor kirobbanó gazdasági apokalipszis volt az utolsó csepp, végleg megelégelte a pénzrendszerek hibáit, a “felül lévők” felelőtlen hatalomgyakorlását. Azt nem tudjuk, hogy pontosan mekkora szerepe volt Satoshi világnézetének a rendszer megalkotásában, azt viszont sokan állítják, hogy a Bitcoin tervének közzétételekor több, a bankrendszert kritizáló cikket is megoszott az érdeklődőkkel.

A cryptonews remek cikke a témában azzal indít, hogy a szélsőjobbos angol aktivista, Tommy Robinson bebörtönzésének hírére több mint huszonhatezer dollárnyi bitcoint kalapoztak össze támogatói, ez igazolni látszik azt a közkeletű vélekedést, miszerint a terület inkább a jobboldaliak sajátja, bár ez a kijelentés túlzónak hathat.

Gondolják ezt sokan többek között azért, mert a Daily Stormer nevű, sokszor egyenesen uszító, nyíltan antiszemita nézeteket valló portál számos bitcoin donációt kap, az alaposabb utánajárás során kiderül azonban, hogy a politikai spektrum jelentős részét fedik a kriptopénz közösség tagjai.

Nem véletlenül, hiszen a kriptopénzekben valóban adott a potenciál, hogy demokratikusabbá és kevésbé hierarchikussá tegyék a társadalmat, ez olyasmi, ami világnézettől függetlenül sokaknak kedves gondolat.

Libertarianizmus

Az itthon kevésbé közismert politikai iskola nem keverendő össze a liberalizmussal, bár mutat rokon vonásokat, mégis önálló gondolkodásmód. Fontos pontja a kisebb méretű és hatalmú állam, ez összecseng a kriptopénzek szellemiségével. Bryan Bishop Bitcoin programozó egyenesen úgy fogalmazott, hogy itt “kívülről nézve” szinte mindenki libertáriusnak tűnik, nem véletlenül.

Persze árnyaltabb ennél az összkép, a libertarianizmuson belül is egy spektrumon helyezkednek el a közösség tagjai. Egy másik blokklánc szakértő szerint a kriptopénz “hívők” gazdaságpolitikai értelemben konzervatív nézeteket vallanak, szociális értelemben viszont liberális felfogással bírnak.

A terület nemzetközi vizein is otthonosan mozgók szerint a kriptopénzekkel kapcsolatos attitűd általában tükrözi az adott személy kulturális hátterét, egy technológiailag fejlett országban, ahol a digitális pénz fogalma sem újkeletű, a polgárok nyitottabban állnak a kérdéshez. Igaz ez még a legkonzervatívabb gondolkodásmódúakra is.

Bal és közép és így tovább

A politikai palettát a végtelenségig boncolgathatjuk, egyelőre mégis úgy tűnik, hogy igazán kevesen vannak, akik ne érdeklődnének a kriptopénzek és különösen a blokklánc iránt. Jelenleg a kínai kommunista párt és egy liberális, európai kormányzó párt éppúgy keblére ölelheti a technológiát, ki-ki a maga céljait látva a lehetőségben.

A blokklánc izgalmas azoknak, akik a központi hatalmat akarják erősíteni és azoknak, akik szabadabb, nyitottabb társadalmat szeretnének építeni egyaránt. Logikus, hiszen a blokklánc segítségével tárolhatjuk politikai, etnikai üldözöttek adatait, szolgálhat arra is, hogy egy, a jelenleginél tisztább választási rendszer eszköze legyen.

Mindenesetre a szocializmus elkötelezett hívei, akik a végletekig gondoskodó állam eszményében hisznek, valószínűleg nem fogadják szívesen a szabad, a hatalomtól teljesen független pénzrendszer gondolatát. De Thürmer Gyula hívein kívül valószínűleg szinte mindenki szívesen nyit magának egy kriptopénz tárcát.

Végül mint oly sokszor, ismét olvasóinkhoz fordulunk a téma további elemzéséért. Mély tisztelettel kérünk mindenkit, hogy az aktuálpolitikai kérdéseket mellőzze, bár a “Felcsúton is épül már bánya, úgyis van benne rutinjuk…” illetve az “Apró villa aljában is sorakoznak a BTC hegyek…” típusú kommentek egy bizonyos mértékig valóban szolgálhatják a könnyed humort, most azonban komoly vitára hívunk mindenkit.

A világnézetednek volt szerepe abban, hogy elkezdtél kriptopénzekkel foglalkozni? Részletes válaszokat kérünk, köszönjük mindenkinek, aki erre jár és egy érdemi kommentel megtiszteli munkánkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img