Nobel-díjasok vándorolnak blokklánc startupokhoz

spot_img

Minden új terület megítélésében nagy jelentősége van annak, hogy pontosak kik alkotják, kikből áll az a bizonyos szakma. Ahogy mondani szokták: meg kell nézni, hogy ki fia-borja. Túl sok szólásmondással nem terheljük az olvasót, de még ide kívánkozik a “madarat tolláról, embert barátjáról” örökbecsű gondolat is.

Nincs ez másképp a kriptopénzek világában sem, legyünk őszinték, a piac megítélésének nem feltétlenül tesz jót az, hogy a meghatározó kriptopénz, a bitcoin alapítójáról még csak azt sem tudjuk, hogy milyen nemű, létezik-e egyáltalán, egyetlen emberről van szó, netán egy ismeretlen összetételű csoportról.

Persze ahogy fejlődik a piac, úgy javul a helyzet, a vezető altcoinok létrehozóiról, például Charles Lee Litecoin alapítóról már sokat megtudhat bárki, aki elvégez egy egyszerű keresést. Az egyes szereplők kilétének ismerete viszont még csak az első lépés a megbecsültség és az elismertség útján, nagy kérdés az is, hogy mégis milyen háttérrel, netán tudományos fokozattal rendelkeznek a területen dolgozók.

Most viszont örömteli folyamat rajzolódik ki a blokklánc iparban, egyre több Nobel-díjas tudós csatlakozik egy-egy projekthez, ezzel sokat javítva az általános megítélésen. Nemrég három startup is bővítette csapatát olyan tudósokkal, akik elnyerték a világhírű díjat, ezek a játékelmélettel foglalkozó Covee Network, a kormányzati innovációkkal foglalkozó Prysm Group, és egy blokklánc kutatócég, a Cryptic Labs.

A Covee Network ajánlatát hosszas gondolkodás után fogadta el Alvin Roth, a 2012-es, közgatdaságtani Nobel-díjazottja, eleinte attól tartott, hogy csupán a nevét akarja használni a startup, végül az alapítók elkötelezettsége és projektjei győzték meg arról, hogy érdemes elkezdeni a közös munkát.

“A blokklánc szektor kezd felnőni, ezt bizonyítja ezeknek a nagyszerű gondolkodóknak a csatlakozása.” -Marcel Dietsch, a Covee Network CEO-ja

A Prysm Group korábban is több PhD fokozatú kutatóval rendelkezett, nemrég azonban a Harvard egyetem munkatársa, a 2016-ban Nobel díjat nyert Oliver Hart is csatlakozott a munkához. A “tokenomics” magyarul talán: tokenökonómia kérdéseivel foglalkozó cég az MIT-val is együttműködik, sokak szerint az első blokklánc kutatócsoportot létrehozva, mely összeköti az üzleti világot a computer science területével és a közgazdaságtannal.

Szeptember folyamán a Cryptic Labs két Nobel-díjazottal is erősítette csapatát, ők Eric S. Maskin és Sir Christopher Pissarides, mindketten a gazdasági tanácsadók boardját segítik. Nem minden Nobel díjas lelkes a blokklánc kapcsán, Paul Krugman elhíresült nyilatkozatában például egyenesen úgy fogalmazott, hogy a bitcoin “gonosz”.

A Nobel nyertesek körében az is előfordul, hogy idővel megváltoztatják, legalábbis árnyalják véleményüket a kriptopénzekről, Robert Shiller korábban szkeptikus volt a területtel, mostanában azonban már a “lehet benne valami” megjegyzéssel illeti az innovatív technológiát. Lehetséges, hogy Shiller korábbi ellenérzései személyes sértettségből fakadnak, elmondása szerint előfordul, hogy a diákjai kriptopénzekkel kereskednek az előadásait hallgatva.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img