Piratechain (ARRR) ismertető

spot_img

Az elmúlt napokban szó szerint bármiről is olvastam, valahogy mindig belefutottam a Piratechain nevébe. Egy komment, egy véletlenszerű cikk ajánló, egy youtube videó…végül úgy döntöttem utána olvasok miről is van szó és mivel az anonim pénzküldés a kommentek alapján többeteket is érdekelhet, úgy gondoltam az ARRR néhány sort mindenképpen megérdemel az oldalon.

A Piratechain egy 100%-ig anonim kriptopénz, amit a Zcash mintájára, a Komodo platformon hoztak létre nagyjából 2 hónappal ezelőtt. Míg a legtöbb privát tranzakciókra specializálódott coin többféle lehetőséget is felkínál arra, hogy nyomok nélkül tevékenykedhessünk, az ARRR esetén nincs választási lehetőségünk. Kizárólag a teljes anonimitást biztosító, Zk-SNARKs-on alapuló tranzakciókat hajtja végre a rendszer, amit Vitalik Buterin és Edward Snowden is a jövő titkosítást biztosító technológiájának nevezett.

Emelett az ARRR lényegében meghekkelhetetlen is. A Komodo platformon használt, úgynevezet dPoW (csúsztatott proof of work) metódus minden 10 percben egy másolatot készít, ami a Bitcoin blokkláncán kerül tárolásra. Ebből egy támadást követően azonnal visszaállítható az azt megelőző állapot.

A különböző cikkek és hozzászólások szerint a Piratechain azért jobb a Monero-nál, mert azt állandóan módosítják a fejlesztői a fokozott védelem biztosítása érdekében, ez viszont megnehezíti a wallet szolgáltatások számára, hogy mindig naprakészek legyenek a legfrissebb verziókkal. A Zcash és Dash esetén pedig azt róják fel, hogy bár vannak beépített anonimitást biztosító funkcióik, de ez csak egy opció és azzal, hogy csak kevesen használják őket tudatosan, alapvetően gyanússá teszik a többieket, vagyis nem elrejti, hanem felhívja rájuk egy esetleges megfigyelő figyelmét.

“Azzal, hogy akár egyetlen felhasználó is kivonja magát az anonimitásból, az egész hálózat biztonságát veszélyezteti.”

A Piratechain tőzsdéken még nem elérhető, kizárólag a fejlesztőknél vásárolható meg Komodo (KMD) tokenekért cserébe, nagyjából 15 cent/ARRR árfolyamon. Az OTC piac ezen a linken érhető el, tárolni pedig az AGAMA wallett segítségével lehet. Az ARRR bányászható, a teljes supply 200 millió coin körül fog alakulni, amit 25 év múlva érhet el a hálózat. A bányászattal kapcsolatos információkhoz és egyéb technikai adatokhoz a hivatalos honlapon juthattok.

Bár egy új projekt esetén mindig jelentős kockázatokkal kell számolnunk, némi bizakodásra adhat okot, hogy a Piratechain discord csatornája a hivatalos Komodo discordon belül kapott helyet, így a KMD csapata is láthat némi fantáziát az ARRR fejlesztőinek munkájában.

Nemrégiben a Dash anonimitást biztosító szolgáltatásairól is egy hosszabb cikkben értekeztünk:

Aki bújt, aki nem: Dash

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img