28 forint tranzakciós költségbe került 50 milliárd forintnyi BTC küldése

spot_img

Október 15-én 19:40-kor valaki megnyomott egy gombot, melynek eredményeként 29999,168 bitcoint küldött a hálózaton. A mostani árfolyamon ötvenmilliárd forintot érő összeg küldéséért 10 USD cent, 28 forint tranzakciós díjat fizetett.

A szóban forgó tranzakciót ide kattintva tudod megnézni. Érdemes a címet is megnézni, ahonnan a küldés történt: 2018. szeptember 13-án reggel 30.000 darabot fogadott, amit fél órával később ki is küldött (ekkor már-már felháborító 20 centes költséggel). Ez után néhány perccel újabb 30.000 érkezett a címre, amit aztán a fent említett tranzakció során küldtek tovább.

Lassú, drága

A BTC-vel szembeni legnépszerűbb ellenérvek a lassúság és a magas tranzakciós költségek. És habár napjainban, mikor szinte ki sem látni a rajtunk ülő medve bundájának szálai közül, a kritikusok is elismerik, hogy alacsonyak a költségek, ezt az állapotot azonban az érdeklődés hiányának tulajdonítják. Nézzük meg a kérdést egy kicsit közelebbről!

A legmagasabb tranzakciós díj 55$ volt tavaly december 22-én. Ez valóban rengeteg, legalábbis ha elfogadjuk, hogy nem mindenki tízmilliárdokat küldözgetne bitcoinban. Ezen a napon 380.600 jóváhagyott tranzakció történt. A fent bemutatott küldés napján az átlagos tranzakciós díj 50 cent volt, a hálózaton pedig közel 260.000 jóváhagyott tranzakció történt, ez a téli csúcs 68%-a körül van. Az 50 cent és az 55 dollár között azonban több, mint százszoros különbség van.

A javulás a SegWit használatának idei elterjedése mellett annak is köszönhető, hogy a jelentős forgalmat bonyolító tőzsdék és brókerek már az év első hónapjaiban elkezdték a kimenő tranzakciók kötelegelését. Főleg az amerikai Coinbase esetében volt ez egy fontos mérföldkő, hiszen a 25 millió felhasználó kiküldései így nem egyenként történnek.

SegWit-tel végezték a fizetések felét

Adopciós szempontból a közel ingyenes, blokkolhatatlan nemzetközi pénzküldés a kriptopénzek használatának egyik legfontosabb előnye. A következő vásárlói piac során az is ki fog derülni, hogy az idő közben bevezetett új technológiákkal a hálózat hogyan birkózik meg a minden korábbinál nagyobb tömeg igényeivel. A bitcoinnál jóval gyorsabb, és akár ingyenes küldést is kínáló kriptopénzek is találhatók a piacon. Ennek ellenére a spekulációs szempontból frissen érdeklődők legtöbbje nem jut el a tőzsdéken elérhető, kevésbé ismert pénzekig, maradnak a Coinbase és társai kínálatánál.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img