Kriptopénzek erőszakos elvétele: így kerüld el

spot_img

Tegnap számoltunk be arról, hogy hétfőn holtan találtak otthonában egy fiatal férfit, aki nemrég jelentős mennyiségű készpénzért értékesített kriptopénzeket. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy közvetlen összefüggés van-e az adásvétel és a gyilkosság között, a hírek szerint viszont környezete tudott arról, hogy nagy mennyiségű készpénzt tart lakásán a későbbi áldozat.

Akár van közvetlen kapcsolat, akár nincs, idén már több alkalommal is erőszakkal tulajdonítottak el coinokat, tokeneket világszerte. Februárban például a PRYZM névre keresztelt kriptopénz alapítóját rabolták el Moszkvában. Megverték, elvettek tőle 20 000 dollárnyi készpénzt, több iPhone-t és egy laptopot, melyen 300 BTC-hez volt hozzáférés.

Yury Mayorov elmondása szerint a rablás után arra kényszerítették, hogy bevegyen egy tablettát, ráadásul vodkával, így először kórházba került, mielőtt feljelentést tehetett volna a rendőrségen. Ugyanezen a napon egy másik tehetős kritpopénz tulajdonos is fegyveres rablás áldozatául esett, szintén Moszkvában. Az arcát késekkel torzították el, így kényszerítve arra, hogy átadjon 100 BTC-t, mely az akkori árfolyamon nagyjából egymillió dollárt ért.

Két héttel a fenti esetek előtt egy ismert orosz YouTube “sztár”, Pavel Nyashin került bajba, szent-pétervári otthonában támadtak rá, 24 millió Rubel, nagyjából négyszázezer dollár értékű kriptopénzt tulajdonítottak el az elkövetők. Azt gondolhatnánk, hogy ezek az esetek Oroszországra korlátozódnak, ehhez képest idén Angliában és New York-ban is értek támadások kriptopénz tulajdonosokat, több millió dollárt erőszakkal elvéve tőlük.

Bárhol legyünk is a világban, fontos, ha jelentős mennyiségű, pontosabban értékű kriptopénzzel rendelkezünk, tudatosan el kell kerülnünk egy hasonló eset lehetőségét. Ebben az anyagban arról lesz szó, hogy pontosan mit kell tennünk, mit nem szabad tennünk ahhoz, hogy kimaradjunk a hírekből.

Mielőtt pisztolyt, kést, egyebeket vásárolnánk magunknak, tudnunk kell, hogy vannak ésszerűbb és költséghatékonyabb megoldások is.

Az első és legfontosabb tennivalónk a digitális vagyonunk megőrzése érdekében, hogy befogjuk a szánkat. Ez azt jelenti, hogy Facebook csoportokban, a Telegrammon, itt-ott-amott az online térben, illetve a fizikai világban szigorúan tilos azzal dicsekednünk, hogy egy aktuális trade során mennyit kerestünk. Arról is mélyen hallgassunk minden fórumon, hogy pontosan mely kriptopénzekkel és milyen mennyiséggel rendelkezünk, egyértelmű, hogy miért.

A második, hasonlóan fontos dolog, hogy a tárcánk címét soha, semmilyen körülményk között ne osszunk meg, sehol. Ennek segítségével ugyanis könnyedén kideríthető, hogy mit is tartalmaz. Ha valamiért mégis közzé kell tennünk a címünket, akkor használjunk egy olyan tárcát, amiben viszonylag kis összeg érhető el csupán.

Egy ilyen esetben az is fontos, hogy csak arra az egy bizonyos célra, például adományok gyűjtésére használjuk azt a tárcát. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy a legtöbb blokkláncon láthatóak a tranzakciók, így ha a címünk adott, akkor a későbbiekben könnyen kideríthető, ha egy nagyobb összeg érkezik hozzánk.

Használhatunk azonban egy magas anonimitású kriptopénzt, vagy egy mixert. Ha úgy érezzük, hogy célponttá válhatunk, mindig használjunk egy másodlagos tárcát, melyben csak kis összeg érhető el, a teljes vagyonunkat más tárcában vagy tárcákban tároljuk. Így egy esetleges támadás során csak egy viszonylag kis összegtől szabadítanak meg bennünket.

A támadások elkerüléséhez elegendő a józan ész és az, hogy ne dicsekedjünk sehol, senkinek a vagyonunkkal. A kriptopénzek 2018-ban még mindig – és még jódarabig – kissé szürke, szabályozatlan, nehezen követhető, szinte marginális területet jelentenek, ez pedig remek lehetőséget nyújt a bűnözőknek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img