Kartellezés gyanújába keveredtek a kripto felé kacsingató pénzintézetek

spot_img

A nemzetközi valutakereskedelem (FOREX), a maga napi 5.1 billió dolláros forgalmával a világ legnagyobb piaca, melyben a hétköznapi emberektől kezdve, a központi bankokon át, az intézményes befektetőkig mindenki képviselteti magát. Szerdán a világ legnagyobb befektetéseket kezelő intézménye, a BlackRock vádolt meg 16 neves bankot azzal, hogy összejátszottak a pénzpiacon és ezzel milliárd dolláros károkat okoztak a többi részvevő számára. A vádlottak névsora:

Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Japan’s MUFG Bank, Royal Bank of Canada, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Standard Chartered, UBS.

Akik követik a kriptovilág híreit több ismerős nevet is felfedezhetnek ebben a névsorban, hiszen az elmúlt hetekben mi is beszámoltunk arról, hogy a Bank of America, a City, a Morgan Stanley, a Goldman és a JPMorgan is hamarosan megjelenhet a kriptopiacokon, míg a BNP Paribas, a MUFG és az UBS a Ripple révén már részesei is annak

Hazudnánk ha azt mondanánk, hogy meglepetésként ér minket ez a hír, hiszen a kriptopénzek létezése éppen ezen intézmények múltbéli tevékenységére vezethető vissza. A 221 oldalas vád szerint a kapcsolattartók Kartel, Maffia vagy Banditák Klubja elnevezésű chatszobákban hangolták össze stratégiáikat, hogy miként manipulálják a különböző árfolyamokat, tőzsdei mutatókat, a kötési könyvek forgalmát vagy akár az intézmények által bonyolított pump and dumpokat.

A témában tájékozottak szerint, ha az eset kapcsán bírói ítélet születne, akkor egy már ismert forgatókönyvet követve záródhat le a vizsgálat. A pénzintézetek a felelősségre vonáskor hangoztatni fogják, hogy ezeket a bűnöket nem ők, hanem néhány “renegát” kereskedő követte el, akiket majd (egy jókora végkielégítéssel) elbocsájtanak, majd kifizetik a rájuk kirótt büntetéseket, melyek így is csak a töredékei lesznek annak, amit a szabályok kijátszásával kerestek, végül kezdik az egészet elölről.

Okkal feltételezhetjük, hogy a kriptopiacokon jelenleg látott manipulációk sehol sincsenek ahhoz képest, amit ezen szereplők megjelenésével fogunk megtapasztalni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img