Vége a hétnek, nézd meg mi történt

spot_img

Túl vagyunk november második hetén is, ami azt jelenti, hogy Budapesten megnyílt a karácsonyi vásár a B-Day 2.0! Amíg a nemzetközi figyelem főleg a Bitcoin Cash forkra szegeződött, a magyar kriptós közösség a Bálnában gyülekezett a két napos konferencián. A fejleményekről röviden: magyar szabályozás is lesz, remélhetőleg a kriptós közösséget is bevonják a kidolgozásába és Nick Szabo nem beszél magyarul. Minden egyébről itt írtunk.

A Mikron standnál a Kripto Akadémia egy részével is találkozhattatok, köszönjük még egyszer mindenkinek aki valamilyen módon kifejezte a támogatását!

Bitcoin Cash háború

Hangolódnak a felek a november 15-i Bitcoin Cash hard forkra. A Bitcoin Cash félévenkénti szoftver upgrade-je ezentúl nem ment simán, a közösség eltérő nézetei és megoldásai miatt a tavalyi év legjelentősebb forkját most szintén egy fork fenyegeti.

Az egyik oldalon a Bitcoin Cash legnagyobb szoftver kliensének fejlesztői állnak, akik egy sor új fejlesztést szeretnének implementálni – többek között az okos szerződések kezelését. A másik oldalon egy kisebb csoport a blokkméret újabb, 128 MB-osra növelését szeretné elérni. A magukat Satoshi’s Vision -nek nevezők fő hangadója az ellentmondásos Craig Wright, aki birtokolja a CoinGeek bányász poolhoz csatlakozott nChaint, amivel a Bitcoin Cash összes hashpowerének 15%-a felett rendelkezik. Az első csoport (Bitcoin ABC) mellé pedig beállt Jihan Wu, a Bitmain bányász- és hardverforgalmazó cég első embere. A miniháborúról itt olvashattok többet.

Ha már háború: egy igazi kriptopártiak kontra globális pénzügyi szervezetek csata játszódik épp a Marshall-szigeteken, ahol az IMF és a belföldi ellenzék nyomása alá került a kormány, aki határozott lépéseket tett annak érdekében, hogy hivatalos fizetőeszközzé emeljen egy kriptopénzt. A belföldi válságban az elnöktől is megvonták a bizalmat, a végkimenetel még kérdéses.

A piacon is történtek dolgok:

  • A Bitcoin Cash árfolyama a forkháború idején 50%-al megugrott, egy kis korrekció után most 540 dollár körül tanyázik.
  • Az XRP egy időre megint felment a Bitcoin utáni tőkekapitalizációs lista második helyére, beelőzve ezzel Ethereumot.
  • Már a standard Coinbase felületen is elérhető a Brave token. Tibor kolléga írt a BAT Coinbase listázásáról és annak hatásáról az árfolyamokra. Olvassátok az „A Coinbase listázás az új McAfee tweet” című cikkét.
  • Egyébként a piac még mindig elég lapos, két éve nem volt ilyen alacsony a volatilitás.

Egyebek

Az EOS-ről megint megállapították, hogy igazából nem is decentralizált, nem is használ kriptográfiát és túl sok pénzt dobtak hozzájuk az ICO-ban. Készülőben van egy független benchmark teszt, amit streamen is követhetsz majd. Részletek itt.

Rengeteg ERC-20 token az EtherDelta nevű decentralizált tőzsdén debütál, így a shitcoin vadászok kedvelt terepe is, most viszont lecsapott rá az amerikai tőzsdefelügyelet.

Továbbra sem állt le a találgatás Satoshi Nakamoto kilétéről. A sztori legújabb fejezetéről itt olvashatsz.

Részemről a Monero fejlesztőjének elmélete tetszik:

borítókép: Raphaelle Deslandes: The Future Looks Pink @artstation

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img