Jól halad a JPMorgan blokkláncot használó bankközi fizetési szolgáltatásának fejlesztése

spot_img

A FInancial TImes tegnapi cikke szerint a JPMorgan Chase által vezetett IIN (Interbank Information Network – Bankközi Információs Hálózat) blokklánc projekt a hype és kísérletezés szakaszán túllépve a skálázhatóság fázisába érkezett, és a nemzetközi bankközi átutalások eszköze lehet.

Az IIN egy, a mostani megoldásoknál hatékonyabb és olcsóbb pénzküldési megoldás, mellyel a nemzetközi utalásokat, különös tekintettel a “problémás fizetésekre”, hatékonyabbá tudják tenni, hiszen az akár két napos átfutási idő helyett szinte azonnal megtörténhet egy tranzakció elfogadása. Ismerős a felütés ugye? Hát persze, hiszen a banki kriptopénzként pozicionált XRP pont ugyanezt kínálja. A belsős megoldás színre lépésével a kriptós berkekben ugyan ellentmondásosnak számító, de támogatói szemében töretlen népszerűségnek örvendő XRP bikaerős vetélytársat kapott. Egy külön bejegyzést is megérne a két megoldás, és piaci helyzetük összehasonlítása.

Az FT cikk szerint ezidáig 1,7 milliárd dollárt költöttek a bankok világszerte blokklánc projektekre, de ez az első komolyabb eredmény, még akkor is, ha nem tartozik hozzá olyan, látványos “wow” faktor, mint például a chatbotok vagy az AI megoldások.

A projektben 100 pénzintézet vesz rész partnerként, először 300.000 tranzakció per napos hálózati áteresztő képességgel számolnak, új bankok belépésével exponenciális növekedésre számítanak. A fejlesztés egyik célja, hogy kifogják a szelet olyan, robbanásszerű növekedést produkáló fintech cégek vitorlájából, mint a Transferwise és a Revolut.

Revolut: bemutató

Umar Farooq, a JPMorgan blokklánc fejlesztési vezetője szerint nem biztos, hogy a feltételezés, miszerint a blokklánccal óriási pénzeket fognak megtakarítani, helytállónak bizonyul. Szerinte inkább olyan, új termékekben fog megmutatkozni a tech hasznossága, melyek nélküle nem létezhetnének. “Ha megtakarítási megoldásként tekintünk a blockchainre, korlátozzuk a technológia potenciálját.”

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img