Brian Kelly: Nem nem tart sokáig a negatív trend

spot_img

Az elmúlt három hónapban első alkalommal mozdult meg jelentősebb mértékben a BTC árfolyama, ezúttal kedvezőtlen irányba. Nem örülhettek a befektetők, tegnap ugyanis több mint 11%-os esést mutatott a bitcoin, az év eddigi legnagyobb, 24 óra alatt lezajló eladási hullámában.

BTC/USD ár – Coinbase

A CNBC “Fast Money” című műsorának nyilatkozva Brian Kelly, a BKCM alapítója és CEO-ja elmondta, hogy jó eséllyel a Bitcoin Cash (BCH) körüli “polgárháború” okozta a mostani esést. Két “táborról” van szó, az egyik oldalon Craig Steven Wright, a Coingeek és Calvin Ayre, míg a másikon a Bitmain, a ViaBTC és Jihan Wu. A szemben álló felek torzsalkodása bizony az egész piacra hat, nem csupán a bitcoin árfolyam vett kedvezőtlen irányt.

A “háború” tétje az, hogy ki lesz domináns a BCH felett, ezzel konszenzust teremtve a rendszerben. A kriptopénzek szellemiségének némiképp ellentmond a viszály, nehezen összeegyeztethető a decentralizáció modelljével egy hatalmi harc.

A bitcoin történetében talán a legalacsonyabb volatilitás időszakát éltük az utóbbi hetekben, ehhez képest hirtelen egy jelentős esés következett be. De mégis miért? A bitcoin tavalyi forkjából született bitcoin cash hard fork-ra készül. Amikor hard fork-ra kerül a sor, általában mindenki egyetért, zavartalan a folyamat, ebben az esetben viszont az egész piacot bizonytalanságban tartó vitát eredményezett.

Az említett Calvin Ayre tábora, a Bitcoin SV (Satoshi’s Vision) hash power versengésbe kezdett, azzal fenyegetve a BCH-t, hogy 51%-os támadást indítanak ellene, ha ez sikerül, akkor kontrollt, manipulációs lehetőséget szereznek a BCH blokkjai felett. Velük szemben Juhan Wu és “szövetségese” a Bitmain szintén óriási erővel bír, hiszen a Bitmain üzemelteti a BTC bányagépek jelentős részét.

Jelenleg Craig Wright a Bitcoin Cash ura

Ha utóbbiak átállítják bányagépeiket BTC-ről BCH-ra, azzal visszatámadhatnának az “ellenségnek”. Ha ezt megtennék, az természtesen rosszul hatna a BTC rendszerére, ha jelentős kiesés van a bányászatban, a bányagépek mennyiségében, az egész rendszer lelassul, akár egy egész álló napot, vagy még többet is várhatunk egy tranzakció megérkezésére.

Ha ez a dominancia harc tovább folytatódik, az rosszul hat a BTC-re és a BCH-ra is, előbbi a piac egészének gerincét adja, utóbbi szintén meghatározó szereplő, így az egész piac rosszul (még rosszabbul) járhat. Az események körüli bizonytalanság az egész piacot kellemetlen helyzetbe hozta, ezért indult meg az eladási hullám.

Calvin Ayre: a BCH SV milliárdos támogatója

Kelly szerint azonban hamarosan elcsitulnak a kedélyek, visszatérünk a megszokott kerékvágásba. Azt is hozzátette, hogy befektetési alapja kihasználta a kínálkozó lehetőséget és vásárolt az esés során. Arról egyelőre nincs hír, hogy a viaskodás alább hagyott-e, könnyen lehet, hogy a következő hetekben még hatni fog a piacra.

Annak ellenére, hogy jó eséllyel valóban visszakapaszkodik az árfolyam, mégis keserű tanulság ez mindannyiunk számára. A decentralizáció a kriptopénz közösség meghatározó üzenete, gyökeresen másképp gondolkodó, más világnézetű, más-más kultúrából származó, adott esetben más vallást követő emberek találkozási pontja az, hogy a decentralizált modell jobbá teheti a világunkat.

Ehhez képest egy szűk elit egymás torkának esik és máris mélyrepülésbe kezdenek az árfolyamok, hiszen hatalmuk, befolyásuk van mindannyiunk felett.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img