Fork és reszketés – összefoglaljuk a hetet

spot_img

Túl vagyunk november közepén is, nem csak a hőmérséklet, de az árfolyamok is rendesen zuhantak a héten.

A piac

Nem csak a kriptopénz kereskedők, de a hagyományos befektetők is elég sok piros gyertyával találkoztak a héten: az S&P500, a Dow Jones és a NASDAQ is egész héten esett, amíg péntekre végül mindegyik 1% körüli erősödéssel zárta a hetet.

A Bitcoin-nál ennél rosszabb volt a helyzet: a hét elején elesett az 5800-as támasz, az altcoinok pedig követték az árfolyam esését. Olvasd el az elemzésünket a piac alakulásáról.

Elég rossz hetet zártunk tehát ami az árfolyamokat illeti, a kripto és a hagyományos befektetések találkozásánál sem jöttek jó hírek: a bányászgépekben használatos grafikus chipeket gyártó Nvidia részvényei óriásit estek, amint a befektetők megtudták, hogy egy rakat eladatlan grafikus kártya halmozódott fel és a hozamok előrejelzései túl optimistának bizonyultak.

Némi bizakodásra is okot adhat a ma reggel befutott hír, miszerint a SIX Swiss Exchange, ami Európa negyedik legnagyobb tőzsdéje, a jövő héten felvesz a kínálatába egy engedélyezett, legális, tőzsdén kereskedhető, kriptopénz alapú indexet. Részletek itt, mi mindenképp követjük majd az index sorsát.

Kripto Akadémia

Itt a Kripto Akadémiánál a Mikron integrációval voltunk elfoglalva a héten: ezentúl minden aktivitásért, amit regisztrált júzerként végzel a honlapon, egy kriptopénzben, a Mikronban jutalmazunk. Ráadásul nem csak a KA-nál tűnt fel a Mikron, hanem összesen több mint 30.000, nagyrészt hazai felhasználóhoz jutott el a magyar fejlesztésű kriptopénz. Ha kimaradtál volna a cikkek özönéből, erre tessék.

Volt egy kisebb találkozónk is a héten a körúti BarCraft-ban. Nézz rá a beszámolóra.

Bitcoin Cash fork

A nemzetközi kriptós közösség fókuszában újra a Bitcoin Cash csütörtöki forkja állt, ami végülis megtörtént, és annyira megosztotta a coin mögötti közösséget, hogy a rivalizálás egy napi szinten dollár százezrekbe kerülő hash háborúba torkollott. A történteknek nemcsak a Bitcoin Cash brand, de az egész kriptopvilág a vesztese:  a magukat decentralizáltnak valló láncok 3-4 ember, néhol már gyerekes vitájának és fenyegetőzéseinek áldozatává váltak. A forkról és az azt megelőző eseményekről az alábbi írásunkból tudhatsz meg többet.

A BCHABC nyerte a hash war első csatáját

Amiről nem írtunk:

  • Christian Lagarde, az IMF feje egy szingapúri fintech konferencián a digitális pénzek mellett tette le a voksát és azt mondta, hogy a központi bankoknak is meg kéne fontolniuk a bevezetésüket. Érveit a pénzügyi inklúzió, a biztonság és a fogyasztóvédelem fejlődése mellé sorakoztatta fel. Lagarde persze digitális készpénzről beszélt és nem az általunk kedvelt kriptovalutákról.
  • A Marshall-szigeteken túlélte az ellene indított bizalmatlansági szavazást az elnök, bár mindössze egyetlen szavazattal. A belső politikai válságban nagy szerepe van a kormány által támogatott SOV kriptopénz bevezetésére és legalizálására irányuló terveknek, amit az IMF és más pénzügyi szervezetek is élesen kritizáltak. Most, hogy helyén marad Hilda Heine elnök, az előkészületek tovább folytatódnak, hogy második számú pénzként vezessék be a SOV-ot a szigetországban.

Vasárnapra tökéletes

Ha ezen a vasárnapon valami inspirálóra vágysz és lemaradtál Nick Szabo budapesti előadásáról, akkor figyelmedbe ajánlunk egy összesen 15 perces Nick Szabo interjút, amiben az okosszerződések atjya szaftos dolgokról osztja meg a gondolatait. Nézd meg magad ide kattintva.

Zárjunk egy kis humorral, talán valamire mégis jó volt a Bitcoin Cash dráma:

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img