Megkapták az engedélyt: a jövő héten érkezik a világ első kriptopénz alapú, tőzsdén kereskedhető indexe

spot_img

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet(SEC) már évek óta vizsgálja a bitcoin alapú, tőzsdén kereskedhető és befektetésre lehetőséget adó termékek bevezetését. Jelen pillanatban 9 ezzel kapcsolatos beadvány van a hatóság előtt, de akárhogy is döntsenek ezekről, úgy tűnik nem az Egyesült Államok lesz az első hely, ahol bevezetik ezt a szolgáltatást.

Jön az első teljesen szabályozott kriptotőzsde?

Európa negyedik legnagyobb tőzsdéje, a svájci SIX Swiss Exchange a jövő héten fogja felvenni kínálatába az Amun Crypto ETP-t, melynek segítségével a kis- és intézményes nagybefektetők, államilag szabályozott keretek között fektethetnek kriptopénzekbe. Az alap értékét a piaci részesedés 75%-át lefedő Bitcoin, XRP,  Ethereum,  Bitcoin Cash ABC és a Litecoin súlyozásával fogják meghatározni.

A portfólió elmúlt években nyújtott teljesítménye az alábbiak szerint alakult:

Az alapot kezelő cég, a svájci tőzsde forgalmának megfelelően fogja az index értékét adó kriptopénzeket megvásárolni, amit egy megőrző szolgáltatás keretében fognak letétbe helyezni. A befektetők számára, az alap kezelési költsége évi 2.5% lesz. Nem tartjuk kizártnak, hogy az Amun indulása hatással lesz a SEC régóta húzódó döntésére is.

Az ETP (Exchange Traded Products) az összefoglaló neve a tőzsdén kereskedett, de nem szokványos értéktőzsdei eszközöknek. Az ETP-k úgy viselkednek mint a részvények, de jogi szempontból nem azok.

Az ETF (Exchange Traded Fund) tőzsdén kereskedett befektetési alapot jelent. Vagyis ez egy olyan befektetési alap, melynek befektetési jegyeit a tőzsdén úgy adhatjuk-vehetjük, mint a részvényeket. Ennek köszönhetően a hagyományos befektetési alapokkal ellentétben nem csak a nap végén a nap végi záró árfolyamokból számolt nettó eszközértéken kereskedhetünk velük, hanem a nap folyamán bármikor a tőzsdei nyitvatartás alatt.

Akár már a következő hónapban elfogadhatják egy Bitcoin ETF bevezetését


spot_img
spot_img
spot_img
spot_img