Többet fizet újságíróinak a Bloomberg, ha cikkeikre nagy kilengésekkel reagál a piac

spot_img

A Business Insider még 2013-ban írt arról a bónusz rendszerről, amivel a Bloomberg jutalmazza egyes újságíróit. A cikk szerint a nemzetközi hírügynökség anyagi előnyben részesíti azon dolgozóit, akik írásaikkal jelentős kilengéseket tudnak okozni a nemzetközi piacokon. Ez azt jelenti, hogy az íróknak érdekében állhat a valóságtól eltérő módon tájékoztatniuk a gazdaságot érintő fontos történésekről.

A BI cikke több példát is megemlít, például az amerikai áruházlánc Wal-Mart esetét, aminek részvényei 3%-ot zuhantak, miután a Bloomberg arról tudósított, hogy jelentős mennyiségű árukészlet halmozódott fel az üzletek raktáraiban, amiért azok felmondják szerződéseiket a beszállítóikkal. Később a Wal-Mart szóvívője cáfolta ezeket a híreket, mire a piac azonnal visszakorrigált.

Önmagukban nem a kilengések jelentik problémát, mert ezek csak azt jelentik, hogy a hírek fontosak a piaci szereplők számára. Az árfolyamokat mozgató tartalmakért fizetett jutalmak viszont már etikai aggályokat is felvethetnek. Korábban mi is beszámoltunk egy kriptopénzeket érintő, pánikkeltésére (FUD) alkalmas írásról, melynek forrása a Bloomberg volt.

A legfrissebb Mt.Gox FUD margójára

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img