Mi az a short squeeze?

Megosztom

Január 7-én, magyar idő szerint délelőtt 10 óratól karbantartási munkálatok miatt, átmenetileg elérhetetlenné válik a Bitfinex. Mivel a tőzsde egyike azon kevés platformoknak, amelyek lehetőséget adnak a kriptopénzek shortolására is, nem kizárt, hogy nagyobb kilengések történhetnek ennek a jelentős, a piaci egyensúlyt részben fenntartó oldalnak az átmeneti kidőlése során.

Augusztus 22-én, az ugyancsak kétirányú kereskedést lehetővé tevő BitMEX állt le egy rövid időre, melynek kezdete után 1 másodperccel, egy gigászi pump and dump hadműveletbe fogott néhány bálna, aminek eredménye egy 300 dolláros “Soros gyertya” lett .

A tőzsdék tevékenységét követő oldalakon jól látszott, hogy az akciót egy Bitfinexes kereskedő csoport szervezhette, a mostani kiesés tehát jelentős erőket vonhat ki a piac körforgásából.

Az eset rengeteg shortolónak okozott hatalmas veszteséget, mert az akkoriban napirenden lévő ETF döntés kapcsán mindenki az újabb halasztásra számított, ezért rengetegen játszottak a bitcoin árfolyamának további csökkenésére. Az elutasító határozatot éppen a BitMEX karbantartásának napján hozták nyilvánosságra, így adott volt a lehetőség a shortok megszorongatására, szaknyelven a short squeeze-re.

A short squeeze azt jelenti, hogy amikor a piac nagy része további esésre számít, de valaki elkezdi pumpálni az árfolyamot, akkor annak emelkedésével egyre több kereskedő esik csapdába, vagyis választhat, hogy teljesen elbukja a pénzét, vagy hatalmas veszteséggel ugyan, de feladja short pozícióját. Az árfolyamot lent tartó erők kiütésével egy öngerjesztő folyamat indul be, mint amikor valaki hirtelen elveszi a kezét egy nagyon szorosan összenyomott rugóról, így az árfolyam akár másodpercek alatt is az egekbe szökhet. A BitMEX visszatérésekor, a rendszer végrehajtotta a bent ragadt vételi és eladási megbízásokat, ami a tőzsdén egyetlen pillanat alatt $6400-ról $7100-ig lőtte ki az árfolyamot.

Azt természetesen senki sem tudhatja, hogy most is sor kerülhet-e egy hasonló akcióra, de hétfőn mindenképpen ajánlott elkerülni a kockázatosabb BTC és altcoin pozíciók felvételét. A Bitfinexen a tervek szerint a kora esti órákban fog újraindulni a kereskedés.

Az eseménnyel kapcsolatos érdekesség, hogy a karbantartásra való felkészülés során, a Bitfinex 900 000 Ethereumot mozgatott meg mindössze egyetlen utalással. Ez igencsak merész módja a kriptopénzek tárolásának, tudomásunk szerint ugyanis a Coinbase biztonsági okokból csak ennél jóval kisebb egységekben (5000 – 25 000) tárolja ügyfeleinek tokenjeit.

Megosztom
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel