51%-os támadás érte az Ethereum Classic-ot

spot_img

Egy kínai blokklánc biztonsággal foglalkozó cég, a PeckShield jelentette először, hogy január 5-7. között 51%-os támadást hajthattak végre az Ethereum Classic ellen. Ez azt jelenti, hogy a támadók kezében összpontosult az ETC blokkláncának tranzakcióit biztosító számítási kapacitás többsége, amivel lehetőségük vált az úgynevezett ‘double spendingre’, ami lényegében a pénzhamisítást jelenti, vagyis többször is elkölthették a rendelkezésükre álló tokeneket.

A hírt később a Coinbase is megerősítette. Szakembereik először 88 500 ETC (közel 130 millió Ft) ellopását feltételezték, de mostanra ez már közel a háromszorosára,  219 500 ETC-re növekedett. A F2Pool bányászkonzorcium vezetője szerint, a támadáshoz szükséges erőforrásokat a népszerű felhőbányász cégtől, a NiceHash-től bérelhették a hackerek.

Az éjjel egyébként a Gate.io tőzsde jelezte, hogy valószínűleg sikerült azonosítaniuk a támadó ETC címét, aki így egy darabig talán nyomonkövethető lesz. Tweetjében Charlie Lee, a Litecoin alapítója figyelmeztetett arra, hogy több kriptopénz is hasonló sorsra juthat:

A támadáshoz szükséges erőforrások bérleti díja 1 órára 5000 dollár, de a zsákmány közel 500 000 dollár volt.”

Ugyancsak ő lájkolta egy másik twitterező elgondolkodtató hozzászólását is, ami sokak tetszését elnyerte:

“Ha egy kriptopénz ellen nem lehet 51%-os támadást végrehajtani, akkor az nem is decentralizált.”

A Crypto51 statisztikái szerint, egy Bitcoin ellenes 51% támadási kísérlet indítása jelenleg óránként 350 000 dollárba, közel 100 000 000 Ft-ba kerülne.

Fejlesztők nélkül maradhat az Ethereum Classic?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img