Aranytartalékról Bitcoin tartalékra? Nick Szabo a 2019-es évről

spot_img

A múlt héten Tel-Avivban nyílt meg az Israel Bitcoin Summit nevű rendezvény. A szakmai konferencián részt vett a szektor rég ismert arca és úttörője, Nick Szabo, aki tavaly ősszel Budapesten is tartott egy előadást.

A budapestihez hasonló történeti összefoglalóját Izraelben is előadta, de ami számunkra fontosabb, hogy felvázolt néhány trendet és jóslatot a 2019-es évre.

A kriptopénzek felhasználása a válsággal és konfliktusokkal sújtott országokban növekedett mérhető arányban a tavalyi évben, ez a trend valószínűleg a 2019-es évben is folytatódik majd. A kriptopénz használat legjobb indikátora, ha egy adott ország rosszul menedzseli a gazdaságot. Ezeket Ukrajna, Irán vagy Venezuela példáján is láttuk tavaly. De mivel ez elég sok országra vonatkoztatható, Nick Szabo szerint folytatódni fog az elégedetlen emberek kriptopénzek felé fordulása is.

A Kripto Akadémia élő oktatást szervez, amit febuár 2-án, szombaton rendezünk. Várunk téged is, ha szeretnéd elmélyíteni tudásod a kriptopénzek és a kereskedés terén. Részletek itt.

A feketelisták vagy szankciók kikerülésére is növekvő arányban fogják használni a kriptovalutákat. Ez Irán esetében még működhet, ahol működik a gazdaság és már belengették, hogy a súlyos amerikai szankciók megkerülésére kriptopénzben üzletelnek majd, de Venezuela kormánya által kibocsátott bármilyen pénz inkább vécépapírnak lenne jó – tette hozzá Nick Szabo.

Ennél elszántabb kijelentéseket is tett a veterán fejlesztő: szerinte megvan az esélye, hogy a központi bankok az aranytartalékaik egy részét majd valamilyen módon kriptopénzre cserélik. Ezt egyrészt az indokolná, hogy felmerülhet olyan szituáció, amiben egy központi bank nem bízik meg egy másik központi bankban és az értékeket (pl. államkötvényeket) számukra kifizetődőbb volna blokkláncon tárolni és ott tranzaktálni velük. Eddig az volt erre a megoldás, hogy az értékeket Svájcra bízták, de ennél létezik jobb trust minimized, vagyis két fél között bizalmat legkevésbé igénylő megoldás, ez pedig a kriptopénz és a blokklánc.

„Az aranytartalékokkal az a probléma, hogy fizikai formában védtelenek: amikor a nácik meghódították Európát, az első dolog, amit felkerestek az a központi bankok aranytartaléka volt” – nyilatkozta Szabo.

További jóslata szerint a 2019-es évre a második réteg megoldások, mint a Lightning Network, nagyobb adopciót fognak elérni és erőteljesebben segítenek majd korrigálni a Bitcoin alapvető lemaradásait.

(Finance Magnates)

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img