Nyolc kripto film, amit látnod kell

spot_img

Ezen a hétvégén ismét filmajánlóval jelentkezünk, most azonban nem általában a pénzvilághoz vagy a 2008-as gazdasági válsághoz kötődő munkákról lesz szó, hanem kifejezetten olyan alkotásokról, amik a kriptovilágról szólnak. Többnyire persze dokumentumfilmekről van szó, azonban idén jön a Crpyto címen beharangozott egész estét játékfilm is, amint láthattuk, beszámolunk róla!

Filmajánló: alkotások a 2008-as válságról

The rise and rise of Bitcoin (2014)

Az egyik első film a témában, a korai beszállókról szól, többek között Gavin Andresen-ről, aki magával Nakamotoval is kommunikált, részt vett a rendszer tökéletesítésében. A Bitcoin születésének körülményeit és okait járja körül, egy óra és negyvenegy perc időtartamban.

Banking on Bitcoin (2016)

Hasonló megközelítéssel dolgozik, mint az előző film, viszont mivel két évvel később készült, fejleményből is többet láthatunk. Például itt is előkerül a Bitinstant alapítójának letartóztatása, egymillió dolláros pénzmosás kísérlettel vádolták a Silk Road-on keresztül. A YouTube-ról lekerült szerzői jog vita miatt, az IMDb lapja itt látható.

Bitcoin Big Bang: l’improbable épopée de Mark Karpeles (2018)

Ez a film az Mt. Gox történetét mutatja be, a tokiói kriptotőzsde egykor a globális BTC tranzakciók 70%-át bonyolította. 2010 és 2014 között működött, végül egy hackertámadás során 450 000 dollárnyi bitcoint vesztettek. Az alapító Mark Karpeles-t letartóztatták, később azonban bizonyíték híján szabadon engedték. A filmből az ő verzióját is megismerhetjük.

Trust Machine: The Story of Blockchain (2018)

Ez a munka már közel tíz évvel a Bitcoin indulása után készült, számos fejleményről számolhattak be az alkotók. Ekkorra már rengeteg új kriptopénz született amiknek jó eséllyel csak egy töredéke marad talpon hosszútávon. A film születésekor a világ néhány pontján már valóban pénzként funkcionálnak a különböző coinok, termékeket, szolgáltatásokat vehetünk a segítségükkel. Kriptotőzsdék és váltók várják az érdeklődőket, mindeközben olyan kihívásokkal szembesül a terület, amikkel korábban soha, senki.

Bitcoin: The End Of Money As We Know It (2015)

Mára már kissé elavult, mégis jó átfogó képet ad arról, hogy mi a Bitcoin lényege, célja és funkciója. 2017 októberében lett feltöltve a YouTube-ra, azóta mindössze 11 000 megtekintést produkált, talán nem a legsikeresebb, mégis említésre méltó film a témában.

Deep Web (2015)

Nem más, mintsem maga Keanu Reeves narrációjával készült a film, az internet sötét bugyrait mutatja be az érdeklődőknek. Egészen pontosan a Silk Road-ról, a kábítószerek, fegyverek és egyéb tiltott tárgyak és szolgáltatások kínálatáról elhíresült “vállalkozásról” van szó. Nem véletlenül, hiszen a bitcoint előszeretettél használták a vásárlók, akkor még abban a hiszemben, hogy egy teljesen anonim, visszakövethetetlen fizetőeszközről van szó.

Inside Job (2010)

Ez a film kakukktojás a listán, hiszen nem kifejezetten a bitcoin vagy a blokklánc kerül fókuszba, viszont remekül összefoglalja az egyik legfontosabb tényezőt, ami a BTC születéséhez vezetett. A 2008-as gazdasági válságról, annak okairól, hátteréről van szó. Ha ezt a filmet megnézzük, megértjük, hogy miért van szüksége a világnak egy manipulálhatatlan, kormányoktól, egyéb hatalmaktól függetlenre pénzre.

Magic Money: The Bitcoin Revolution (2017)

Közérthető, egyszerű kifejezéseken és fogalmakon keresztül érthetjük meg, hogy mi a bitcoin és miért jött létre, klasszikus dokumentumfilm, ha úgy tetszik ismeretterjesztés. Egy film, amit a nagyszülőkkel is megnézhetünk.

Ha eszedbe jutnak további filmek amik kifejezetten a bitcoinról vagy általában a kriptopénzekről, netán a blokklánc technológiáról szólnak oszd meg velünk egy komment formájában! Mindenkinek kellemes hétvégét, jó szórakozást kíván a Kripto Akadémia stábja!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img