Magyarország csatlakozott az Európai Blokklánc Partnerséghez

spot_img

Magyarország aláírta az Európai Blokklánc Együttműködési Nyilatkozatot, amivel huszonkilencedik tagként csatlakozott hazánk ehhez az európai együttműködéshez.

Az Európai Blokklánc Együttműködés (European Blockchain Partnership, EBP) 2018 áprilisában jött létre, akkor az EU 21 tagállamai és Norvégia írta alá a nyilatkozatot. Azóta heten csatlakoztak hozzá, legutóbb Liechtenstein.

A dokumentum aláírói megfogadták, hogy elősegítik a blokklánc és a kapcsolódó innovatív technológiák terjesztését az Unióban és azon kívül is.

Lényeges pontja a nyilatkoznak, hogy az aláíró országok közösen dolgoznak majd egy European Blockchain Services Infrastructure-nek (EBSI) nevezett programon. Ez az Európai Blokklánc Szolgáltatások Infrastruktúra a tervek szerint egy határokon átnyúló, digitális közsszolgáltások nyújátására alkalmas platform lesz.

De mik ezek a digitális közszolgáltatások, amik blokkláncra vihetőek? A EBP már megállapította, hogy az alábbi területeken értékkel jár a blokklánc használata:

  • nemzetközi diplomák és képesítések hitelesítése,
  • nemzetközi adó- és vámügyi adatok vizsgálata,
  • az EU által támogatott projektekhez kapcsolódó dokumentumainak vizsgálata,
  • elektronikus azonosítási és bizalmi szolgáltatások kiterjesztése az adatok védelmével (ebben az európai jogérvényes digitális aláírásokat biztosító eIDAS is részt vesz).

A tényleges munka a fenti pontok megalkotására még 2019-ben megkezdődik, a fejleményekről a jövőben is beszámolunk.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img