Accenture, Generali: alkalmazotti juttatások blokklánc alapon

spot_img

A hazai piacon is ismert, ír gyökerekkel rendelkező Accenture tanácsadó óriás és az itthon szintén jelenlévő, olasz biztosítótársaság, a Generali közös erővel indít blokklánc alapú megoldást az alkalmazotti juttatások területén, saját használatra. Április 16-án jelent meg a sajtóközlemény, a világ nyolcadik legnagyobb biztosítójaként jegyzett Generali fejleszti a technológiát.

Élet, baleset- és egészségügyi biztosítások kezeléséről van szó az Accenture alkalmazottak számára, a tavalyi sikeres tesztek után indul az éles működés. Már a próbaüzem is jelentős partnerekkel zajlott, köztük a Syngenta agráripari óriás, és spanyol, szerb, svájci biztosítótársaságok.

Az eddigi eredmények szerint az úgynevezett adatminőség- és megbízhatóság javult jelentősen a blokkláncnak köszönhetően, emellett idő, költségmegtakarítás is keletkezett. Nem új a blokklánc és a biztosítás házassága, insuretech startupok és a piac mammutjai egyaránt közelednek a technológiához.

A célok sokrétűek, többek között a világ minden táján meg-megjelenő biztosítási csalások elkerüléséről van szó. A biztosítás nem mellesleg komoly múltra visszatekintő terület, már a ókori kínai kereskedőhajók is befizettek egy közös kalapba, fedezendő bármely tag esetleges kárát.

Azt hihetnénk, hogy a biztosítás mára teljes egészében digitalizált, online zajló folyamat, a valóság ezzel szemben az, hogy online brókerek helyett gyakran telefonon keresik fel a biztosítási ügynököket az emberek, a regisztráció számos cégnél még teljes egészében papíralapú, az egyéb, szinte archaikus megoldásokról nem is beszélve.

A bürokratikus folyamatokból eredő problémák megoldása mellett a blokklánc remek eszköz a biztosítás központi nehézségeinek orvoslására is. Gondoljunk például az egyik legfontosabb területre, az egészségügyi biztosításra, minden vita, nehézség, ellentmondó vélemény véget érhet, ha blokklánc alapon tároljuk az egészségügyi adatainkat.

A vizsgálatok eredményei, korábbi beavatkozások részletei mind-mind megkérdőjelezhetetlenül rögzítésre kerülhetnek egy blokklánc alapú rendszerben. A már említett biztosítási csalás nem kevésbé komoly probléma, évi negyven milliárd dollárnyi kárt okoznak a területre szakosodott bűnözők.

Egy egyszerű példán keresztül könnyen átláthatjuk a dolog lényegét: a jelenlegi, túlbürökratizált, papír alapú rendszerekben lassú és nehézkes egy-egy igény elbírálása, a különböző biztosítótársaságok ráadásul nem is tudnak egymás munkájáról. Ez lehetőséget teremt arra, hogy ugyanazt a kárt több társasághoz is bejelentsük, mindegyiktől felmarkoljuk a kártérítést.

Ráadásul a brókerek is lehetőséget kapnak ezáltal arra, hogy ha vissza kívánnak élni a rendszerek gyengeségeivel, akkor több társaság ajánlatait is eladják ugyanannak a biztosítottnak, minden alkalommal begyűjtve a jutalékot. Utóbbi csaláshoz természetesen a biztosított személy, vagy cég összejátszására is szükség van.

A blokklánc mindennek véget vethet, hiszen elejét veheti a kétszeres kárigény benyújtásnak, a kétszeres (vagy többszörös) biztosítottságnak egyaránt. A biztosított ingatlanok és ingóságok tulajdonjogai kapcsán felmerülő esetleges vitáknak is véget vet, hiszen miután egyszer rögzítésre került a tulajdonos pontos személyazonossága például egy gépjármű kapcsán, csalási kísérletre nincs többé lehetőség a tulajdonos személyével való trükközésen keresztül.

A balesetbiztosítás szintén fontos célpontja a blokklánc alapú megoldásoknak, nem véletlenül. Manapság ha például autóbalesetet szenvedünk, miután bejelentettük a biztosítónknak, fel kell vennie a kapcsolatot a másik fél biztosítójával, ez nehézkes és hosszadalmas. Ezzel szemben egy egységes, közösen használt blokklánc rendszerben pillanatok alatt kideríthető minden szükséges adat, vétkes és a vétlen fél biztosítási adatai egyaránt.

A már többször említett egészségügy kapcsán az egyik legnagyobb probléma az akár nagyszámú szereplőtől való adatigénylés, amikor fájó térddel látogatjuk meg az orvost, akkor információt kell kérnie a háziorvosunktól, a kórháztól, ahol évekkel ezelőtt már egyszer (vagy többször) megoperálták bennünket. Ha minden érintett fél egy közös blokkláncra viszi fel az adatokat, akkor a papír alapú archiválásból, az emberi tényezőből és egyebekből eredő hibalehetőségek mind megszűnnek, a biztosításunk is könnyebben fog menni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img