Csődbe ment a YotaPhone

spot_img

A népszerű humorista, Fábry Sándor elmondása szerint az űrverseny idején az amerikaik több millió dollárt költöttek egy olyan íróeszköz fejlesztésére, ami az űr viszonyai között is helytáll, elviseli az extrém hőmérsékleti- és nyomásviszonyokat, bármilyen egyéb tortúrát, amit egy eszköznek meghibásodás nélkül el kell tűrnie egy űrséta során.

Az oroszok pedig minden űrhajósnak adtak egy ceruzát.

Azt nem tudjuk, hogy a szűkösebb büdzsé, vagy a józan ész vezette el az akkor még szovjet tudósokat a pofonegyszerű megoldáshoz, az viszont biztos, hogy bár a globális tech ipart amerikai és ázsiai cégek uralják, Kelet-Közép Európa és Oroszország néha elő-elő rukkol izgalmas fejlesztésekkel.

Ilyen volt a 2012-ben debütált YotaPhone, a Yota cégcsoport egyik vállalatának terméke is. Dual-screen telefonról van szó, bizony nem csupán az előlapján, de a hátlapján is rendelkezett egy kijelzővel, utóbbi e-ink screen technológiával készült, színek megjelenítésére nem alkalmas, azonban tökéletes arra, hogy leolvassuk az órát, rápillantsunk az értesítéseinkre, egyebekre.

A YotaPhone hátlapja.

Az előlapi kijelző ránézésre semmiben sem különbözött attól, amit egy átlagos okostelefonon láthatunk, 4,3 colos, HD LCD. Az anno megjelent prototípus Android 4.2-vel futott, a 2013-as barcelonai Mobil Word Congress eseményen mutatták be. A termék mögött álló Yota Devices most csődbe jutott, egy per jelentette a kegyelemdöfést az évek óta gyengélkedő cégnek.

Már a telefon első két kiadása sem teljesített jól, mindösszesen 75 000 darabot sikerült értékesíteni. A szingapúri összeszerelőüzem indított pert az oroszok ellen, 126 millió dollárt követelve, állításuk szerint sem átvenni, sem kifizetni nem voltak hajlandóak az utolsó szállítmányt.

A Hi-P Singapore végül elfogadott volna már 17 millió dollárt is, azonban ebből sem lett semmi. Tény és való, az innovatívnak szánt eszköz nem ért el kritikus tömeget az USA-ban, de még a hazai piacon, Oroszországban sem. Ráadásul a tervek is folyamatosan csúsztak, a YotaPhone 2 amerikai premierje egész egyszerűen elmaradt.

Az biztos, hogy minden kütyübolond gyűjteményében helye van egy YotaPhone-nak, ha szerkesztőségünknek sikerül beszereznie egyet, beszámolunk a tapasztalatainkról! Ha találkoztál valaha a telefonnal, oszd meg velünk élményeidet!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img