Újabb Tether balhé: A Bitfinex legalább 700 millió dollárnyi Tether tartalékot használt fel

spot_img

A legnagyobb kapitalizációjú stabil kriptopénzzel kapcsolatos fejleményeket nyomon követő olvasók számára talán már meglepetést sem okoz, hogy New York állam főállamügyésze május 3-ára berendelte a bíróságra a Bitfinex és Tether cégeinek képviselőit, valamint dokumentumokat 16 kategóriában, a cégek összefonódásával kapcsolatban.

A főállamügyész hivatala által kiadott közlemény szerint a Bitfinex és a Tether New York-i “crypto” befektetőket károsíthatott meg azzal, hogy a Bitfinex saját dugipénzeként kezeli a Tether tartalékát, és hogy eltitkolt 850 millió dollárnyi befektetői és céges veszteséget. Felszólítja a cégeket, hogy fejezzék a stabilcoin fedezetéül szolgáló dollártartalék további aprózását, és megtiltja a vizsgálat szempontjából releváns dokumentumok és kommunikáció törlését.

A piac az összes kriptós médiában lehozott vastag szalagcímek okán meg is szakadt, de az utóbbi néhány Tether botrányhoz hasonlóan most sem okozott szokatlanul piros napot. Az okok viszonylag egyszerűek lehetnek: A piac mostanra megszokta, hogy Tether=Bitfinex. Ha a korábbi hír, mikor a Tether a weboldalán vallotta be, hogy nem 100%-ban dollárfedezetű, nem okozott pánikot, ez a mostani sem fog. Miért? Azért, mert azzal, hogy a Bitfinex felhasználta a Tether tartalékát, valójában egy vállalati hitelt kapott, amelyet (elméletileg) majd kamatosan visszafizet. Erről a témáról forrással együtt ebben a twitter threadben olvashatsz:

A másik ok, amiért újra nem lett óriás pánik, és a Tether árfolyama köszöni, de remekül van, az az, hogy New York államnak és a főállamügyész asszonynak a saját polgáraik védelmén kívül köze nincs a Hong Kong-i Bitfinexhez. Az átláthatóságnak az amerikaiak vizsgálatának köszönhetően örülhetünk, de az eddigieknél komolyabb lépéseket nemigen tudnak tenni. Ráadásul a hivatalos szervek a kereskedés fenntartását kérik, nehogy a befektetők (még jobban) sérüljenek. A Bitfinex hivatalos közleményében természetesen rosszindulatúnak és a hatáskör túllépésnek nevezte New York állam lépését.

A USDT már a Tether szerint sem 100%-ban dollárfedezetű

Korábban írtuk stabilcoin témában: “A Coinmarketcap Top100-as listáján jelenleg 6 db stablecoin található, melyek árfolyama a dollárhoz kapcsolt és általában 1$ korül mozog az árfolyamuk. Ha már van rá lehetőségünk, és a biztonsági aggályok ellenére a Binance felületén is tárolunk, érdemes az USDT mellett (vagy helyett) egy vagy több másik stabilcoin használatát is megfontolni a vele kapcsolatos kockázatunk csökkentése érdekében.

A mai fejlemények hatására a USDT konkurencia stablecoinok 1-2% emelkedésben vannak.

  • Tether (USDT)
  • USD Coin (USDC)
  • TrueUSD (TUSD)
  • Paxos Standard Token
  • Dai
  • Gemini Dollar”

A piaccal, kereskedéssel vagy kriptopénzekkel kapcsolatos infókért, tippekért és közös ötletelésért csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img