Ne felejtsetek el adózni – figyelmeztet a Deloitte

spot_img

“Az szja-bevallások elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a szálláshely-szolgáltatások és a kriptovaluták adózására – hívja fel a figyelmet a Deloitte a május 20-i benyújtási határidő közeledtével.”

A fenti mondattal nyitott a Világgazdaság szombat reggeli cikke.

A Négy Nagy egyikébe tartozó könyvvizsgáló és tanácsadó társaság itthoni ágának kiadott közleménye lefekteti, hogy:

A magyar jogrendszerben ugyanakkor – egyelőre – nincs semmilyen tételes szabály a kriptovaluták jogi megítélése kapcsán.

Viszont 2015-ben, egyéni megkeresésre az adóhatóság már előállt bizonyos irányelvekkel. Ezek szerint a tételes szabályok hiánya miatt a befektetés után magánszemélyként elért nyereség “egyéb jövedelemnek” minősül, vagyis majdnem 30%-os adó is felmerülhet. Az egyéb jövedelem kategóriában 15% személyi jövedelemadót és 22%-os egészszégügyi hozzájárulást köteles fizetni az alany.

A bányászat során megszerzett kriptopénzek is adókötelesek. A bányászoknak önálló tevékenységként származó bevételként kell adózniuk. Ennek előnye, hogy leírhatóak pl. a bányászgépek árai. Ebben a kategóriában 15% szja és 19% eho befizetésére köteles a bányász.

Legjobb tudomásunk szerint a kripto-kripto kereskedési párokra vonatkozóan nem tartalmaznak rendelkezéseket a hatályos jogszabályok.

/Deloitte/

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img