Az “értékek-internete” kutatására hoz létre blokklánc intézetet Németország

spot_img

A minap számoltunk be arról, hogy a német parlament még a nyári szünet előtt el kíván fogadni egy új, a blokklánc technológia, és a “virtuális kötvények”, vagyis tokenek szabályozására vonatkozó törvényt. Ma újabb, izgalmas hír érkezett az európai gazdaság motorjaként is emlegetetett Németországból, blokklánc kutatóintézetet hoznak ugyanis létre.

Az észak-rajna-vesztfáliai (NRW) állam Európai Blokklánc Intézet néven hoz létre egy új szervezetet, a tervek szerint még idén megkezdik a munkát. A blokklánc alkalmazásainak általános kutatásán túl a közlemény szerint kifejezetten az “Internet der Werte”, azaz az értékek internete kerül fókuszba a munka során.

Andreas Pinkwaer, az NRW gazdasági minisztere elmondása szerint Dortmundban fog működni a szervezet, a helyi technológiai egyetem miatt kerül ide, a fő motiváció az amerikaiakkal felvenni a versenyt, hiszen az USA-ban már hónapok, egyes esetekben évek óta működnek hasonló kutatóintézetek.

Németországnak nem mellesleg különleges kapcsolata van a kriptopénzekhez, itt üzemel ugyanis Európában a legtöbb node mind az Ethereum, mind a Bitcoin rendszerében.

De mégis mi az “értékek internete”?

Az értékek internete az a “virtuális tér”, melyben az egyének értéket transzferálhatnak egymás között, instant módon, közbülső, harmadik fél szükségessége nélkül.

A fenti definíció alapján automatikusan a kriptopénzekre asszociálunk, hiszen az érték szó kapcsán – gazdasági értelemben legalábbis – a pénz jut eszünkbe először. Ennél azonban jóval többről van szó. Érték lehet bármi, aminek monetáris, gazdasági, vagy szociális, tehát a társadalom egészének, vagy egyes tagjai számára jelentősége van.

Érték az, amit annak tartunk. Ha egy érték digitalizálható, akkor az értékek internetének részét képezheti. A társadalmi jelentőségű értékek kapcsán érzékletes példa a szavazat, ez is olyasmi, ami az értékek internetén, pontosabban az annak lényegét adó blokkláncon közvetíthető, tárolható.

Joggal mondják sokan, hogy ez a digitális kor következő fejezete, a szemünk láttára játszódik le egy forradalmi jelentőségű változás. Kiegyenlítettebb játéktér alakul ki, igazságosabb, kiszámíthatóbb, még akár különösen nagy értékű tranzakciók is könnyedén, költséghatékonyan megoldhatók.

A központi, harmadik fél kivonása az egyenletből pedig azoknak a zsebébe tesz, pontosabban hagy több értéket, akik azt igazán megérdemlik, legyen szó akár a zeneiparról, akár bármely más területről.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img