Az arany egyetlen előnye a bitcoinnal szemben, hogy 3000 évvel korábban indult

spot_img

Gyakori a narratíva, miszerint a bitcoin “digitális arany”-ként fog funkcionálni a világban, vagy már az is, szintén sokan vannak, akik “arany 2.0”-nak aposztrofálják a legismertebb kriptopénzt. Néhány nappal ezelőtt ismét megszólalt a témában a Gemini kriptopénztőzsde első embere, a Facebook alapötletét is jegyző Tyler Winklevoss.

Az arany tőkekapitalizációját, azaz teljes értékét veti össze tweetjében a bitcoin tőkeértékével, ezzel is utalva arra, hogy jelentős növekedés előtt állunk. Izgalmasabb ennél azonban a tweet első mondata, miszerint a legismertebb kriptopénz minden tekintetben egyezik az arannyal, vagy veri azt. Nemrég a Grayscale Investments, egy amerikai befektetőtársaság külön tanulmányban vetette össze a két eszközt.


“A digitális korban digitális aranyra van szükség” mint mondják, az összefoglaló szerint a bitcoin talán már most “veri” az aranyat, ezt az alábbi összevetéssel igyekeznek alátámasztani:

BitcoinArany
Alacsony költséggel tárolható, transzferálható, szállíthatóOKNem
Oszthatósága mikro tranzakciókat is lehetővé teszOKNem
A hamisítás elkerülhetőOKNem
DecentralizáltOKOK
Nem ismer földrajzi határokatOKOK
Fizikai tömege nincsOKNem
Gyors transzfer lehetőségOKNem
Könnyen igazolható az eredetiségeOKOK
Limitált készletOKOK
Limitált kormányzati befolyásOKNem
Egy csésze kávét meg tudunk vásárolni veleOKNem

Egy Seattle-ben székelő, kriptopénzekre fókuszáló befektetési társaság, a HodlWhale annak is utánajárt, hogy ha a világ valóban “aranyként” kezeli majd a bitcoint, sőt, az aranyban tárolt tőke “átvándorolt” bitcoinba, akkor milyen BTC árfolyammal számolhatnánk.

Az eredményük szerint ebben az esetben 350 000 dollár lenne egyetlen bitcoin, nagy kérdés azonban, hogy valóban átkerülhet-e minden, aranyban tárolt tőke bitcoinba. A cikkünk címében szereplő kijelentés, miszerint az arany egyetlen előnye a bitconnal szemben az, hogy háromezer évvel korábban indult szintén Tyler Winklevoss-tól származik.

Szerinted lehetséges, hogy a (távoli) jövőben a bitcoin átvegye az arany szerepét?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img