Coordicide: az IOTA decentralizált jövője

spot_img

A dolgok internetje (Internet of Things, IoT) olyan különböző elektronikai eszközöket jelent, amelyek képesek felismerni valamilyen lényegi információt és azt egy internet alapú hálózaton egy másik eszközzel megosztani. A fogalom más szavakkal hálózatba kötött „intelligens” eszközöket takar. Ez a technológia gyorsuló ütemben fejlődik és erre épül az IOTA is, ami az IoT eszközök közötti kommunikációt és mikrofizetéseket hivatott elősegíteni.

Az ezt lehetővé adatstruktúra a legtöbb kriptopénzzel ellentétben itt nem a blokkláncra, hanem az úgynevezett Tangle-re (magyarul: gubanc) épül.

A Tangle látképe

A Tangle-ön végbemenő tranzakciók az IOTA létrehozása óta egyetlen központi egységen, a Coordinator-on mentek keresztül, ami védelmet biztosított a különböző támadások (pl: double spending) ellen. Pozitív tulajdonságai ellenére, a Coordinator centralizáltsága miatt sokan kritizálták az IOTA-t, tegnap azonban bemutatták hozták azt a technikai leírást, ami megoldást nyújthat erre a problémára.

Az IOTA decentralizált működését lehetővé tevő modell a Coordicide nevet kapta, alkalmazásával pedig a fejlesztők reményei szerint a project a fejlődés egy következő szintjére léphet. Bár korábban már rengeteg világcéggel kerültek kapcsolatba, a tervezésen túl az IOTA konkrét felhasználásáról szóló hírek egyelőre még váratnak magukra. A Coodricide megjelenésével talán hamarosan ezen a téren is számíthatunk majd újabb fejleményekre.

Az IOTA legjelentősebb partnerkapcsolatai

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img