Végleg bezár a CCN.com

spot_img

Sokakat megdöbbentett a CCN.com-on tegnap megjelent közlemény, mely szerint a globális kriptopénz- és blokklánc közösség egyik vezető, meghatározó lapjaként bezárják kapuikat. A bezárás oka nem más, mint a Google algoritmusának menetrendszerű frissítése, mely úgy tűnik egész egyszerűen kivégezte a lapot.

Történt ugyanis, hogy a Június harmadikán bevezetett frissítés eredményeképp a lap mobil forgalma mintegy 71%-al csökkent, ezzel párhuzamosan természetesen a bevételeik terén is jelentős veszteségeket szenvedtek, ennek eredményeképp a lap üzemeltetése fenntarthatatlanná vált.

A Sistrix keresőforgalom elemző szerint az oldal úgynevezett láthatósági indexe 1,2-ról 0,6 alá esett, annak ellenére hozta meg a lap vezetősége a nehéz döntést, hogy korábban jártak már ezen az értéken, sőt, alacsonyabb értékeken is a múltban. Azért döntöttek mégis a teljes bezárás mellett, mert az utóbbi időben dinamikus bővítették a csapatot, rész, és teljes munkaidős munkatársakkal egyaránt, elbocsájtani senkit sem akartak, így inkább bezárják a lapot.

Érthetőbb a döntés, ha figyelembe vesszük, hogy a napi bevételeik 90%-al estek vissza.

Nem a CCN az egyetlen lap, mely a Google frissítés után jelentős látogatottság-veszteséget szenved, hasonló helyzetbe került a Coindesk is, náluk 34,5%-al esett vissza a forgalom, a Cointelegraph pedig 21,1%-os visszaesést mutat.

Nem a kriptopénz tematikájú oldalak kivégzése a cél.

Könnyen tűnhet úgy, hogy a kriptopénzekkel foglalkozó oldalak megszorongatása, netán kivégzése a cél, a helyzet azonban nem ez, hiszen számos egyéb, teljesen más profilú híroldal is bajba került a harmadikai frissítés óta. Az angol napilap, a Daily Mail láthatósága a Google rendszerében 43%-al csökkent, de még az amerikai futball liga, az NFL bemutatkozó oldala is 24%-al esett vissza.

A CCN-nél 60 ember, és 6 év munkája veszett oda, gyarkolatilag percek alatt. A halál oka: Google.

Egészen érthetetlen, hogy a Google hogyan képes arra, hogy egy “tollvonással” kivégezzen oldalakat. A frissítésekre természetesen minden szoftver életében szükség van, az viszont mélyen elkeserítő, hogy elefántként rombolnak át az internet porcelánboltján, látszólag mit sem törődve azzal, hogy milyen károkat okoznak, okozhatnak.

A Google monopolhelyzetben határozza meg, hogy mit olvashatunk, és mit nem.

Ez akkor is így van, ha szándékos lépésekről van szó, akkor is, ha szándék nélküliekről. A szép új világ szomorú vadhatjásokat hozott, a Google annak ellenére árt rengeteget a sajtószabadságnak, hogy külön programokat indít a sajtószabadság erősítése érdekében.

A CCN az USA top 800, leglátogatottabb oldalának egyike volt, a globális látogatottsági listán pedig az előkelő 1900. helyet foglalták el.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img