Zcon1: alapjaitól írhatják újra a Zcash-t

spot_img

A hétvégén a horvátországi Splitben került megrendezésre a Zcash fejlesztői konferenciája. A Zcon1 látogatói nemcsak az eseménynek helyt adó hotelben, de a város más pontjain, például egy fodrászat kirakatában is felfedezhették a kriptopénzek egyre terjedő népszerűségének jeleit.

A Zcash-t 2016-ban, a Bitcoin kódjából kiindulva hozták létre. Fejlesztését az ECC (The Electronic Coin Company) felügyeli, 750 millió dolláros piaci részesedésével pedig a ZEC a Monero mögött jelenleg a második legnagyobb anonim tranzakciókra fókuszáló kriptopénz.

Mint az ECC vezető fejlesztői elmondták, a Zcash a Bitcoin forráskódjának felhasználásával örökölte annak gyengeségeit is, ennek kiküszöbölésére pedig egy fontos lépésre szánta el magát a szervezet.

“2050-re akár 10 milliárd felhasználó számára is elérhetővé kellene tennünk a ZEC-et, aminek ehhez több ezer, sőt több millió tranzakció másodpercenkénti feldolgozására is képesnek kellene lennie.” – Nathan Wilcox (ECC).

“Teljesen új protokollt és blokkláncot fogunk létrehozni.“ – Daira Hopwood (ECC).

Az egyik legfontosabb újítás a sharding bevezetése lehet. Ez ugyanaz a skálázódást segítő eljárás, amit hamarosan az Ethereum is bevezethet.

Ugyancsak fontos cél lesz az anonim pénzküldés funkció előtérbe helyezése, aminek használata jelenleg opcionális és csak a felhasználók alig 2%-a használja ki. Az új ZEC ezzel szemben akár teljesen erre épülhet majd, vagyis nem kizárt a nyilvános utalások lehetőségének lehetetlenné tétele sem.

Hogy mindez megvalósítható legyen, a Zcash mögött álló fejlesztőknek és bányászoknak is anyagi ösztönzésre lesz szüksége.

“Anyagilag érdekeltté kell tennünk a működést koordináló szereplők jelenlétét. Ez az egyetlen járható út. Ha az egyedi eseteket nézzük, sok minden motiválhat valakit arra hogy támogassa a Zcash-t és ez nem feltétlenül csak a pénz lehet, de globális szinten ez lesz az együttműködés kulcsa.”

A jutalmazási mechanizmusok kialakítása során kiemelt figyelmet fordítanak majd a bányászokra. Közülük is elsősorban azokat díjaznák, akik gépparkjuk folyamatos fejlesztésével segítik a hálózati infrastruktúra fejlődését.

Fontos szempont lesz a fejlesztést összefogó szervezetek (ECC, Zcash Foundation) működésének további biztosítása is, amit jelenleg a bányászok jutalmaiból levont 20%-os “adóból” finanszíroznak. Ez a rendszerbe kódolt folyamat elviekben 2020 októberében fog megszűnni, de elképzelhető, hogy a fenti dátumot követően is megtartanák azt valamilyen formában.

A Zcash egyébként napokkal a rendezvény előtt jelentette be a Zebra kliens érkezését, ami a ZEC blokkláncán is lehetővé fogja tenni a decentralizált alkalmazások (dApp) futtatását.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img