A TESCO is kivette a maga részét a bullrunból – akarata ellenére

spot_img

A hazánkban is számos áruházzal rendelkező, angol gyökerű kereskedelmi lánc, a TESCO is játszott némi szerepet az elmúlt napokban indult – és mind a mai napig tartó – árfolyam felfutásból, történt ugyanis, hogy egy BTC scam során feltörték Twitter fiókjukat.

A több mint 550 000 követővel rendelkező Twitter fiók “eltérítése” nem kevés bosszúságot okozott az angol cégnek az utóbbi időben, mára azonban sikerült visszaszerezniük az irányítást. Úgy tűnik biztosra mentek a csalók, legalábbis nem elégedtek meg azzal, hogy bő félmillió twitterezőhöz juthatnak el, ráadásul Európa egyik legismertebb brandjének nevében beszélhetnek, még Bill Gates nevével is visszaéltek.

A fiók “handle” néven ismert azonosítóját is átírták “Billgatesmsc”-re, a meglehetősen igénytelen, ráadásul egyenesen buta megoldás is szerepet játszhatott abban, hogy egyetlen egy fillért, pontosabban satoshit sem sikerült kicsalniuk az áruházlánc követőitől.

A csalók arra szólították fel a jelek szerint nem teljesen hülye követőket, hogy küldjenek némi bitcoint egy megadott címre, ők természetesen a dupláját küldik vissza. “Bill Gates” hozzátette, hogy nincs kétsége afelől, hogy az ismét emelkedő kriptopénzek át fogják venni a fiat pénzek helyét.

Ahogy azt a világszerte ismert bitcoin evangelista, Andreas M. Antonopoulus is megjegyezte néhány napja tweetjében, nagyjából egy hónapja, azaz a bullrun kezdete óta tértek vissza a csalók, hiába, döghúsra gyűl az éji vad, ahogy a költő is mondja, ha az árfolyamok magasan vannak, akkor a csalók is óhatatlanul előbújnak.

Az ilyen típusú csalások gyakoriak, sőt, egyre gyakoribbak lesznek a kriptopénzek területén, a Twitter fiókok feltörése azonban az élet minden részén előfordulhat. Nemrég például a svéd kormány fiókja felett vette át az irányítást valaki, hamar “be is jelentette”, hogy az ország hivatalos fizetőeszköze mostantól a bitcoin.

A svéd szocialista párt fiókját sem kímélték a tréfás kedvű hackerek, azt írták ki a jogtalanul megszerzett fiókra, hogy a szocializmus szerintük – vagyis a párt szerint – egyszerűen nem működik.

A csalások elkerülésének módját az alábbiakban foglaltuk össze:

  • Ha olyan közösségi média fiókból érkezik felszólítás a kriptopénzek kapcsán, aminem alapvető profiljához ez nem illeszkedik, akkor ne foglalkozzunk a lehetőséggel.
  • Általában használjuk a józan eszünket, nincs logika abban, hogy a dupláját küldi vissza valaki annak az összegnek, amit mi küldünk, még akkor sem, ha látszólag egy milliárdos ígéri ezt.
  • Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy a kriptopénzek területén is pontosan ugyanauok az alapvető gazdasági szabályok dominlának, mint az élet minden területén, vagyis nincs ingyen ebéd, valamit valamiért.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img