Binance: margin trading

spot_img

A világ legnagyobb kriptotőzsdéje ma hajnalban előállt a sokak által várt margin trading lehetőséggel.

A margin trading kölcsönvett pénzből való kereskedést jelent. Gyakorlatilag a Binance hitelez neked, amiért kamatot szed. A hitelhez a fedezetet te állod, legfeljebb 3:1 arányban, vagyis egy 1000 dollár értékű kölcsönhöz 333 dollár értékű kriptonak kell a számládon lennie. Ezzel tulajdonképpen 3-szoros tőkeáttétellel kereskedhetsz. Ügyfélazonosítás (KYC) és 2FA beállítása szükséges.

A margin trading növeli a potenciális nyereséget, de magasabb kockázattal is jár! Csak akkor kezd el, ha már elég tapasztalattal rendelkezel a hagyományos kereskedésben. Csak annyi pénzt tegyél rá, amennyinek elvesztésen nem okoz számodra fejfájást!

Nézzük, hogy működik a tőkeáttételes kereskedés a Binance-en.

A Binance megújult felületén menj a saját egyenlegedre a jobb felső sarokban található profil ikonról.

Itt láthatod a kezelőfelületet (Dashboard), ahol mostantól kétféle egyenleget vezetnek: egy „Exchange” nevűt és egy „Margin” nevűt. Az exchange a hagyományos tőzsdeszámlának felel meg, ha eddig volt pénzed a Binance-en, ezentúl is ott lesz az összes. A margin egyenleg értelemszerűen a margin tradingre lesz jó, erre fogod küldeni a kölcsön fedezetét a hagyományos egyenlegről.

Ezt a margin egyenleget először meg kell nyitnod és a KuCoin-hoz hasonlóan az egyikből a másikba küldheted majd a pénzeidet. Olvasd el a tájékoztatót a kockázatról és fogadd el, ha egyetértesz velük. Szükséged lesz legalább level 2 szintű azonosításra és 2FA beállítására is. Illetve költözz el az USÁ-ból, Kanadából vagy Japánból. Vagy ne. Ezt már rád bízzuk.

Ha elkészült a margin accountod, a lenti listából a Transfer gomb megnyomásával beutalhatsz a hagyományos egyenlegedről. Jelenleg 6 féle kriptopénzt fogad el a Binance fedezetként. Ezek a BTC, ETH, USDT, XRP, BNB, TRX.

Ez volt eddig az egyszerű rész. De most, hogy kész a margin accountod és beküldtél rá valamennyi pénzt fedezetként, nyilván szeretnél shortolni vagy longolni, ahogy azt más tőkeáttételes tőzsdéken megszoktad. A Binance-en egy kicsit bonyolultabb, mert az egyes lépéseket kézzel kell csinálnod.

Ha úgy gondolod, hogy az általad kinézett kriptopénz árfolyama emelkedni fog, tőkeáttételes long pozíciót akarsz felvenni. Példa és random számok következnek:

Teszem azt, úgy spekulálsz, hogy a BNB emelkedni fog a BTC-hez képest. Hogy ebből nyerj, a következőt kell csinálnod:

  1. Elküldesz a margin accountodra BTC-t, ez szolgál majd fedezetként (Collateral)
  2. Kölcsönveszel BTC-t (Borrow) a tőzsdétől. Például kölcsönveszel 1 BTC-t, 0,5 BTC fedezettel.
  3. Az 1,5 BTC-ért veszel BNB-t.
  4. A BNB árfolyama felmegy, eladod a BNB-t 1,6 BTC-ért.
  5. Visszafizeted az 1 BTC-t és a kamatot. (Repay)
  6. Örülsz, hogy nyertél az ügyleten 0,1 BTC-t (mínusz kamatok)

Nézzük, hogyan kell shortolni, vagyis az árfolyam csökkenésére játszani?

Tegyük fel, úgy gondolod, hogy a TRX zuhanni fog az USDT ellenében. Hogy ebből nyerj, a következőt kell csinálnod:

  1. Küldesz a margin accountodra TRX-et, fedezetül (Collateral)
  2. Kölcsönveszel TRX-et a tőzsdétől. Például 100 TRX fedezettel, 2:1-hez arányban, 200 TRX-t kapsz.
  3. A 300 TRX-et eladod, például 1000 USDT-ért
  4. A TRX árfolyama bezuhan, ekkor visszavásárolsz TRX-et az 1000 USDT-ből. Például kapsz érte 330 TRX-et.
  5. A 300 TRX-et visszafizeted a tőzsdének (Repay) kamatokkal.
  6. Örülsz, hogy nyertél az ügyleten 30 TRX-et (mínusz kamatok).

 

A lépésekhez szükséges egyes trédek feladása ugyanúgy működik, mint eddig is, csak az Exchange felületen a Margin fület kell választanod.

Kölcsönvenni (Borrow) és visszafizetni (Repay) két helyen is tudsz, az Exchange felületen és a Dashboardon is. A bonyolultabb folyamat ellenére, a Binance előnye, hogy elég egyszer kölcsönvenned és a kapott pénzből bármennyi pozíciót, a megfelelő margin párokon megnyithatsz.

A kölcsön kamata 0.0008333% óránként az adott kriptopénzben. Ezt a kölcsön felvételnék pillanatában és utána óránként is fizeted. Ez a szám naponta 0,02%-ot jelent.

De most térjünk rá a kockázatokra. A fenti lépések tök jól hangzanak, amíg az árfolyam arra megy, amerre te szeretnéd. De mi van, ha az emelkedésre játszol és lefelé megy a grafikon?

Mivel kölcsönvett pénzből játszol, ha nagyon rosszra fordul a helyzet, a tőzsde piaci áron eladja az egész pozíciódat azon a ponton, ahol a fedezeted már nem tudná fedezni a veszteséget. Ilyenkor az egész fedezeted odalesz. Ezt hívjuk likvidációnak. A likvidációs árat (Liquidation price) az Exchange felületen, a Margin accountot kiválasztva, a Positions alatt láthatod.

Érdemesebb nem megvárni, amíg likvidálódsz vagy adósság keletkezik a számládon, inkább zárd le hamarabb az ügyletet – persze a jó döntés meghozatalához a megfelelő technikai tudásra is szükséged lesz.

A kockázat mértéke az árfolyam mozgásával változik. A Binance a kockázatodat egy kis skálával méri:

1,5-ös szinten még jó vagy, de ha a margin level 1,3-ra esik, akkor egy ún. Margin Call-t kapsz, ami arra figyelmeztet, hogy ha továbbra is tartani akarod a pozíciódat, nagyobb fedezetre, vagy a kölcsön egy részének vagy egészének visszafizetésére lesz szükséged.

1,1-es szinten likvidálódsz, vagyis a tőzsde elkezdi eladni a pozíciód részeit, amíg az arány jobbra nem fordul. Ezért extra jutalékokkal terhel. Esélyes, hogy az egész pozíció nagyon hamar eladásra kerül.

Ez a tájékoztatás nem teljes körű. Teljes körű tájékoztatásért látogasd meg a Binance-t, a Binance Academy vonatkozó részét vagy kérdezz a Binance ügyfélszolgálattól.

A tőkeáttételes kereskedés magas kockázattal jár. Csak akkor kezd el, ha már elég tapasztalattal rendelkezel a hagyományos kereskedésben. Csak annyi pénzt tegyél rá, amennyinek elvesztése nem okoz számodra fejfájást.

Veszteségeidért a Kripto Akadémia és annak szerzői nem felelősek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img