Százbilliós bankjegy helyett inkább a bitcoin

spot_img

2009-ben Zimbabwe nemzeti bankja elhagyta, pontosabban lecserélte nemzeti valutáját, a zimbabwei dollárt, így mára csupán a pénzgyűjtők, pontosabban a numizmatika szerelmesei számára érdekesek az érmék, és bankjegyek, melyeket pénzként használt az afrikai ország lakossága.

Nem véletlenül váltak meg tőle tíz évvel ezelőtt, irtózatos hiperinfláció súlytotta ugyanis a helyi pénzt. Ennek megfelelően eljutottak egészen száz billió dolláros címletekig is, ez jó sok nullát jelent, hiszen a billió önmagában is számos nulla: 1 000 000 000 000, ennek százszorosáról van szó.

A kétezres évek közepén szabadult el a pokol, pontosabban az infláció, 2008-ban már volt olyan hónap, mely során 78 billió százalékos értékromlást szenvedett a fizetőeszköz. Jobb ötlet híján a kormány elkezdett engedélyeket kiadni a helyi kereskedőknek, ezek segítségével más nemzetek valutáit is elfogadhatták.

Egy ponton már 12 különböző valutát fogadtak el a helyiek, tovább tetézve a gazdasági káoszt.

A kormány azóta megpróbált új nemzeti valutát bevezetni, a lakosság bizalmatlansága miatt azonban mindenki maradt az amerikai dollár, az angol font, dél-afrikai rand, botswanai pula, és gyakorlatilag bármilyen más pénz elfogadása mellett.

Idén júniusban a kormány haragja, vagy inkább kétségbeesett próbálkozása a gazdasági kontroll visszaszerzése felett odáig jutott, hogy illegálissá tették a fenti valuták elfogadását, ezzel kényszerítve az ország polgárait az állam által kiállított pénz újbóli használatára.

Az ellenálló lakosság hamar felfedezte magának a kriptopénzeket, az állam ezt azonban nem nézi jó szemmel, tiltanak, és ellehetetlenítenek minden kapcsolódó szolgáltatást, amit csak tudnak, így elérhetetlen az országban például a Binance.

Ezzel szemben a LocalBitcoins nagyon népszerű, az egykor domináns helyi kriptopénztőzsde, a Golix viszont szintén ki lett szorítva az országból.

A százbilliós zimbabwei dollár most viszont megvásárolható, alig 80 dollárt kérnek érte az Amazonon.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img