Növekszünk, de mekkora a piac? III. Szupergazdagok vs. kripto

spot_img

Folytatjuk a kriptopénzek piacának összevetését x-y-z dolgokkal, a cél, hogy közelebbi képet – vagy legalább benyomást – kapjunk arról, hogy mekkora ez a piac, el tudjuk helyezni a világmindenségben.

Az első, sorozatindító cikkünkben egyes cégekkel, pontosabban azok különböző paramétereivel vetettük össze a piac méretét, a másodikban pedig egyes országok GDP-je került terítékre. Mos pedig a világ leggazdagabbjainak vagyonát vetjük össze a kriptopénzek piacával.

Ahogy mindig, most is azzal kezdünk, hogy megnézzük mekkora most a piac. Ismét a CoinMarketCap-hez fordulunk, az oldal tanúsága szerint július 15-én a piac mérete:

249 421 211 428 USD.

A világ leggazdagabbjait felvonultató lista kapcsán pedig a Forbes-hoz fordulunk, remek összeálításukból kiderül, hogy kik jelenleg a leggazdagabbak a bolygón, a kriptopénzekkel pedig az alábbi táblázatban vetettük össze a vagyonokat:

Vagyon mrd USDKriptopénz piac mérete mrd USD
Jeff Bezos131249
Bill Gates96,5249
Warren Buffett82,5249
Bernard Arnault76249
Carlos Slim Helu64249
Amancio Ortega62,7249
Larry Elison62,5249
Mark Zuckerberg62,3249
Michael Bloomberg55,5249
Larry Page50,8249

A felsorolásból jól látszik, hogy még a leggazdagabbak listáját magasan vezető Amazon alapító, Jeff Bezos vagyona is “csupán” nagyjából fele a kriptopénzek piacának, milliárd dollárban kifejezve. Az első tíz supergazdagot felsoroló lista tizedik helyén álló Larry Page Google társalapító vagyona pedig nagyjából az egy ötöde a piac egészének.

De mi a helyzet a leggazdagabb magyarokkal?

A Portfolio májusi cikke alapján állítottuk össze a leggazdagabb magyarok listáját, legalábbis az első néhány szereplőt, összevetve a kriptopénz piac egészével:

Vagyon mrd dollárKriptopénz piac mrd dollár
Csányi Sándor1,2249
Mészáros Lőrinc1249
Gattyán György0,9249
Demján Sándor örökösei0,6249

Az első száz leggazdagabb magyar összesített vagyona 4633 milliárd forint, vagyis 15,9 milliárd dollár, jól látszik, hogy még ez a kombinált érték is csupán töredéke a kriptopénz piac teljes, közel kétszázötven milliárd dolláros értékének.

De mi értelme van összevetni a szuper, vagy hipergazdagok vagyonát ezzel a piaccal?

Lehet, hogy semmi. De az is lehet, hogy érzékletes indikátora ez annak, hogy hol is tart most a piac az evolúciójában, pontosabban fejlősésében, növekedésében. Mind a globális, mind a hazai listán szerepelnek self-made gazdagok, akik nem öröklés útján szerezték vagyonukat.

A globális listán Bill Gates, Jeff Bezos, Warren Buffett, Carlos Slim, Armancio Ortega, Larry Elison, Mark Zuckerberg, Michael Bloomberg, Larry Page, tehát tízből kilenc szereplő self-made-man, azaz saját maga teremtette meg vagyonát, a nulláról indulva.

Ez azért érdekes, mert egy emberöltő időtartama korlátozott, a néhány évtized alatt felhalmozható vagyon úgy tűnik rendelkezik egy felső plafonnal, ez valahol száz-százötven milliárd dollár körül lehet.

Egyetlen ember, és persze közeli munkatárainak munkája, úgy tűnik a kriptopénzek piac most kétszer, háromszor nagyobb, mint amekkora vagyont valaki komoly tehetséggel, évtizedes munkával elérhet.

Hogy ez kicsi, vagy nagy ebben az összevetésben, azt mindenki ítélje meg maga. Sorozatunkat folytatjuk, legközelebb világvárosok költségvetésével vetjük össze a piac egészének méretét.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img