Csúcsforgalom a senki földjén

spot_img

Miközben a kriptopénzekre jellemző manipulációk rendkívül megnehezítik a piac legitimalizációjáért küzdők életét, vannak, akik éppen ebből teremtik elő a napi betevőre valót.

A 20 éves Alexey Andryunin, a moszkvai egyetem másodéves hallgatója és a Gotbit névre keresztelt cég társalapítója. A vállalkozás arra specializálódott, hogy kereskedő robotok segítségével valósnak látszó, de valójában hamis tőzsdei forgalmi adatokat generáljon, amivel a kisebb kriptós projektek igyekeztek kitűnni vetélytársaik közül.

Egy tőzsdéket rangsoroló oldal, a CoinGecko igazgatója így nyilatkozott a tevékenységükről:

“Igazából nem túl nehéz olyan embereket találni, akik hajlandóak ilyesmire. A semleges ügyletek (wash trading: sem veszteséget, sem nyereséget nem eredményező kereskedés) viszont illegális tevékenységnek számítanak. A hozzáértők ezt elég könnyen ki is tudják szúrni, csupán a jellegzetesen ismétlődő mintákra kell odafigyelniük.”

Alexey és egy barátja 2018-ban indították el a vállalkozásukat, amikor az ICO piac még valamennyire életképes volt. Elmondása szerint, egy kisebb tőzsdére $8000-ért lehetett bejutni, ők pedig $6000-ért biztosították a szükséges hamis forgalmat. A legnagyobb kriptós gyűjtőoldalon, a CoinMarketCap-en való megjelenéshez és ezáltal a nagyobb nyilvánosság eléréséhez $15 000-t és két tőzsdén folyó, aktív kereskedést kellett felmutatnia egy kriptopénz fejlesztőinek .

“A kis tőzsdék meghalnának a hamis forgalom nélkül.” – Alexey Andryunin

Ha egy tőzsdén a shitcoinok nagyobb forgalmat bonyolítanak mint a bitcoin, akkor szinte biztos, hogy nagy arányú wash trading folyik rajtuk. Persze ezt a tulajdonosok is tudják, de minél nagyobb a forgalom, annál jobb nekik is. Manapság néhány BTC-t (~$20 000) kérnek a listázásért, más kritérium nincs. Alexey név szerint a Hotbit (Shanghai) és a Bitforex (Hong Kong) tőzsdéket emelte ki, akik elnézik az ilyesfajta tevékenységet.

“Nem is értem, hogy egyes oldalak miből tartják fenn magukat. Gyakorlatilag a mi robotjaink az egyetlenek, akik ott kereskednek.”

Mindenesetre ha sikerül bejutni két tőzsdére és egy elfogadható aktivitást felmutatni (ehhez napi $100 000-ra sincs szükség), akkor van esély felkerülni a CoinMarketCapre is. Ez az a pont, amikor a Gotbit általában kikerül a képből, innentől már másfajta szolgáltatások iránt érdeklődnek a srácok ügyfelei, akik “jelenleg a CMC 300-500. helyezettjei között találhatóak.”

Habár a tevékenység amit végeznek “nem túl etikus”, Alexey szerint a 30 ügyfelük többsége igenis igyekszik a lehető legtöbbet kihozni a saját kriptopénzéből és komolyan el akarja érni az ICO előtt kitűzött fejlesztési célokat. Közülük viszont talán csak 2-3 olyan van, akiknél esélyt is lát erre. A többiek pár hónapig elvannak valahogy, de konkrét eredmnények híján ahogy lemondanak a Gotbit szolgáltatásairól, lesüllyednek a semmibe.

“Egy idő után lemondanak a lambóról és beérik egy biciklivel is.”  – Alexey Andryunin

A CoinGecko vezetője szerint, a tőzsdék bizonyos szinten rá vannak kényszerülve, hogy a Gotbithez hasonló szolgáltatókat eltűrjék, mert az ő befektetőik is eredményeket akarnak látni és az üzemeltetőknek muszáj valamilyen forgalmat felmutatniuk.

A Gotbit eddigi legnagyobb sikere az volt, hogy egy kriptopénzt a CMC első oldalára (a legjobb 100 közé) sikerült eljuttatnia.

“Teljesen legitimek voltak, jó csapattal, erős termékkel. De szerettek volna bejutni egy nagyobb tőzsdére és ehhez segítségre volt szükségük, no meg persze egy kis pénzt is szerezni akartak közben.”

A tőzsdéken a forgalom hamisításához az ügyfelek számláit használják, amihez 2-4 fiókra van szükségük. A robotjaik úgy vannak beprogramozva, hogy a világ más pontjain és más napszakaiban kereskedett coinok mintáit utánozzák.

A Gotbit jövendő ügyfelei számára összeállított prezentációban olyan példák láthatóak, amelyeken jól látszik, hogy a CoinMarketCap listázást követően kikapcsolt robotok miatt, egyből nullára esik vissza az adott tokenek forgalma és ezzel az árfolyamuk is.

A Gotbitnek arra is oda kell figyelnie, hogy esetleg egy ICO során sokat vásárló ügyfél nehogy rájuk borítsa az összes tokenjét, ezért a robotjaik folyamatosan figyelik a tőzsde walletjeit. Ha egy nagyobb utalás érkezne az oldalra, azonnal lekapcsolnak mindent és megvárják, amíg elhárul a veszély. A robotokkal éppen ezért csak ERC-20 tokenek kereskedését vállalják, az Ethereum hálózat megfigyelése ugyanis viszonylag könnyen kivitelezhető.

Alexeyéknek persze nincsenek hamis illúzióik, tudják, hogy az egyre szigorodó szabályozások miatt az üzletük nem lesz örök életű.

“A tőzsdék hamarosan mind olyan szabályozottak lesznek, mint a NASDAQ és a hamis forgalom mindenhol azonnali kitiltást fog jelenteni. Nem csak a tokenek fejlesztői égethetik meg magukat, de a tőzsdék tulajdonosai is, akik ezt elnézik nekik.”

Az üzletüknek a tőzsdék által szervezett és azonnali listázást jelentő ICO-k, az IEO-k sem tettek túl jót (pl: Binance Launchpad), ami miatt megfogyatkozott a lehetséges ügyfeleik száma.

“Sebaj, legalább lesz időnk felkészülni a vizsgáinkra.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img