Pestiesen szólva: shitcoin

spot_img

Ez tényleg lehetséges, vagy csupán álmodom? Ez egy megrendezett jelenet, vagy már a Mátrix, esetleg a legújabb deep fake videó?

A Facebook Libra tokenjével kapcsolatos tegnapi meghallgatások során, az Egyesült Államok kongresszusi ülésén a shitcoinokról kérdezték a megjelent szakértők egyikét.

“Sok háttérinformációra tettem szert a Bitcoinról, a megváltoztathatatlan megosztott főkönyv előnyeiről, a decentralizáció és a centralizáltság különbségeiről, de van egy kifejezés, amit nagyon sokan használnak. Talán ön is hallotta már azt, hogy van a bitcoin, a többi meg shitcoin. Hallotta már ezt a kifejezést és esetleg tudja, hogy mit jelenthet?

Igen.

Akkor tudna segíteni nekünk, hogy megkülönböztethessük a kettőt?

A Bitcoin története sokkal régebbre tekint vissza mint más kriptóké. A hálózat 10 éve üzemel, kiállta az idő és a decentralizáltság próbáját. Voltak emberek, akik megpróbáltak összefogni és saját üzleti érdekeiknek megfelelően egy bizonyos irányba terelni a kód fejlesztését, de nyílt forráskódú irányítási modell ellen tudott állni ennek. A Bitcoin sokat köszönhet annak, hogy a keletkezése utáni első 5 évben semmilyen figyelem nem irányult rá és nem szabtak neki gátat a különböző állami szabályozások.

Van egy olyan központi szervezet, ami képes az irányítása alá vonni a hálózatot?

Nincs

Van egy olyan központi szervezet, ami képes befolyást gyakorolni a tranzakciókra?

Nincs. Ez csak olyan termékeken és szolgáltatásokon keresztül lehetséges, amik a Bitcoinra épülnek és hozzáférést biztosítanak a hálózathoz.

Például a Coinbase?

Igen, az egy törvényes keretek között működő amerikai cég, aminek erre épül az üzleti modellje.

Az amerikai központi banknál és a kincstárnál közvetlenül nem lehet dollárt beváltani. Ezeket a feladatokat a bankok látják el. A bitcoin esetében bárki szabadon utalhat pénzt egy másik személynek, jól tudom?

Igen.

A nyílt forráskód miatt pedig bárki rendelkezhet saját számlával, ezt is jól tudom?

Igen.

Tehát akkor ezek olyan tulajdonságok, amelyek a bitcoint megkülönböztetik a köznyelv által shitcoinnak nevezett kriptopénzektől, mert a hálózat értékét torzítja, ha egy központi szereplő hatást gyakorol rájuk.”

A nap, amikor a Bitcoin maximalizmus mainstream jelenséggé vált

A bitcoinon kívül még több mint 400, a köznyelv által shitcoinnak nevezett kriptopénz közül válogathatsz a MrCoin.eu oldalán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img