Blokklánc alapú böngészőt készít az IBM

spot_img

Az USA szabadalmi hivatalához (United States Patent and Trademark Office – USPTO) néhány napja beadott igény tanúsága szerint blokklánc alapú böngészőt tervez az IBM. A koncepció, és a megfogalmazás szerint ha blokkláncon tároljuk a böngészőnkben történt “eseményeket”, akkor a személyes adataink több védelmet élvezhetnek.

A rendszer lehetővé tenné a megkülönböztethetőséget különböző munkakörnyezeteink között, például a munkahelyi, és otthoni gépünk – melyeken egyazon accountot használunk – szétválasztható igény szerint, egyiken használva a blokklánc alapú adatrögzítést, a másikon nem.

A következő adatokat tenné el a blokkláncra az új böngésző:

  • meglátogatott URL-ek,
  • könyvjelzők,
  • keresett kulcsszavak.

Sőt mi több, még a különböző tranzakcióink részleteit is tárolhatnánk, ennek lehetnek értékei a felhasználók számára, ám újabb biztonsági, és adatvédelmi kérdéseket is felvethet. Továbbá eltehetünk információkat a használt böngésző-kiegészítőinkről, geolokációnkról, sőt, még biztonsági frissítéseinkről is.

A tervezett böngésző másik, fontos újítása lesz a biztonsági kockázatok feltérképezése, az esetleges adatlopások előrejelzése a felhasználó böngészési előzményei alapján.

Természetesen ennek is az a célja, hogy erősödjön a felhasználók online biztonsága, emellett nagyobb kontrollal is rendelkezhetünk majd online tevékenységeink során. Az mindenesetre bizonyos, hogy egy esetleges lokális adatvesztés esetén a visszaállítás lehetősége adott, nem kell többé pánikba esnünk, ha kedvenc böngészőkiegészítéseink elvesznek, kérdés, hogy mekkora problémáról van szó az átlagos felhasználó életében.

Nem ez lesz az első alkalom, hogy egy böngésző kapcsolatba kerül a blokklánc, és a kriptopénzek vilgával, elég, ha a népszerű Brave-re gondolunk, vagy az Opera böngészőjére, ami már saját, beépített tárcával is rendelkezik, illetve DApp-okat is támogat anélkül, hogy bármiféle kiegészítőre szükségünk lenne. Ráadásul ERC20 tokenekkel, és stablecoinokkal is végezhetünk tranzakciókat segítségével.

Végezetül tekintsük meg, ahogy egy fiatal férfi inkább elismer egy gyilkosságot, mintsem nyilvánosságra kerüljenek a böngészési előzményei:

Te mit gondolsz a böngészési előzményeid, általában a böngészőben végzett tevékenységeid blokkláncon történő követéséről?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img