Amit a közelgő Cardano stakingről tudni lehet

spot_img

Nemrégiben az Ethereum stake-eléséről szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat, most pedig az ugyancsak népszerű és Ethereum gyilkosnak is kikiáltott Cardano-val (ADA) folytatjuk a sort.

A Cardano jelenleg teljes gőzzel robog az ütemtervében Shelley néven emlegetett mérföldkő felé. Ez többek között lehetővé fogja tenni az ADA tokenek stake-elését is, vagyis hogy a saját tárcában elhelyezett tokenek után passzív jövedelmet lehessen szerezni. A stake-elők közül kerülnek kiválasztásra az új blokkokat létrehozó hitelesítő node-ok, amik a rendszer biztonságát és működését felügyelik.

Az Ethereummal ellentétben a Cardano nem fogja lehetővé tenni az egyszemélyes (solo) stakinget, ezért mindenkinek választania kell egy hitelesítő node futtatása (= egy staking pool indítása) vagy egy staking poolhoz való csatlakozás lehetősége között.

A hitelesítő (validator) node-ok futtatása több terhet is ró a felhasználóra (megfelelő hardver, állandó internet és technikai tudás kell hozzá), de ha valaki nem szeretne ezekkel vesződni, akkor tokenjeit delegálhatja egy validator által üzemeltetett staking poolba is, ahol más hodlerekkel együtt vehet majd részt az új blokkok létrehozásában és kaphatja vissza az ezért járó jutalmak rá eső részét. (Egy ilyenhez csatlakozni egy sokkal egyszerűbb, mindössze néhány perces folyamat, ami után már internetkapcsolatra sincs szükség a stake-eléshez.)

Az ADA tokenjeidet a Ledgeren is tárolhatod

A Cardano külön privát kulcsokat fog használni a stakingre és a tokenek elköltésére, tehát aki stakel, annak nem kell attól félnie, hogy a walletjéből esetleg ellopják a pénzét. A staking nem lesz időkorláthoz kötve, abba bármikor ki- és beugorhatnak a felhasználók. Ez a fajta rugalmasság sokak számára lehet majd vonzó a rendszer indulását követően, ugyanakkor be fognak vezetni egy (szerintem) staker szivató megoldást is.

Hogy egyetlen validator se szerezhessen túl nagy befolyást a hálózat fölött, minél nagyobb lesz egy validator által felügyelt staking pool (tehát minél többen csatlakoznak hozzá), az annál kevesebb jutalmat szerezhet majd meg és oszthat vissza a stake-elés folyamata során. A felhasználóknak tehát folyamatosan vándorolniuk kell és oda kell figyelniük arra, hogy éppen melyik poolhoz delegálják a tokenjeiket, ha mindig a lehető legoptimálisabb visszatérítést és legtöbb profitot szeretnék elérni.

Ennek kapcsán még érdemes azt is megemlíteni, hogy a tőzsdék által felügyelt Cardano walletek várhatóan egy külön kategóriába (enterprise) lesznek besorolva, ami nem teszi majd lehetővé az itt tárolt tokenek stake-elését.

A stakingnek elviekben nem lesz minimum feltétele, bármennyi tokennel csatlakozhatunk majd a nekünk tetsző pool-hoz. A visszatérítések pontos nagysága még ismeretlen, a becslések évi 1-5%-os megtérülést sejtetnek, de amint mondtam, ez egyelőre még csak spekuláció és nem hivatalos adat.

Jelenleg a stake-elés első tesztelési fázisa zajlik, ahol a node-ok önálló működését vizsgálják. A második fázisban már össze fogják kapcsolni a validatorokat, a harmadikban pedig teszt tokenekkel fogják szimulálni a staking működését. Ha mindent rendben találnak, 2019 negyedik negyedévben állhat élesbe a Shelley és vele a staking lehetősége.

A Cardano (ADA) tokenjei forint ellenében, a CoinCash oldalán is megvásárolhatóak.

Ethereum staking: amit 5 hónappal az indulás előtt tudni lehet

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img