Bitcoinért árult személyes adatokat, 20 hónap börtönt kapott

spot_img

Bűnösnek vallotta magát, majd a bíróság ítélete alapján 20 hónapnyi börtönbüntetést kapott egy 19 éves fiatal, aki BTC-ben kérte fizetségét személyes adatok megszerzése ellenében. A 19 éves Elliott Gunton az angliai Norfolk városában élt és tevékenykedett, tavaly áprilisban foglalták le a hatóságok a laptopját, ez alapján sikerült összegyűjteni kellő mennyiségű bizonyítékot a vádemeléshez.

A szabadságvesztésen túl 400 000 font, azaz közel félmillió dollár visszafizetésére is kötelezték, úgy tűnik illegális, ám jövedelmező szolgáltatásokat kínált. Gunton bűnlajstroma fiatal kora ellenére jelentős, a laptopját például akkor foglalták le, amikor egy korábbi szexuális zaklatás ügyében rutinellenőrzést tartott nála az illetékes hatóság.

Az egyik szolgáltatásának lényege az úgynevezett SIM swap metódushoz szükséges adatok biztosítása volt, ezzel a 2FA azonosításon keresztül adott a lehetőség hozzáférni egy adott személy felhasználói fiókjaihoz, melyeket különböző platformokon hozott létre. Elég, ha arra gondolunk, hogy mennyi mindent tehetnénk meg, ha bejutnánk valakinek az email fiókjába.

A már említett pénzvisszafizetési kötelezettségén túl még mintegy 330 000 dollár értékű kriptopénzt is lefoglaltak a hatóságok, Gunton egyik tweetjéből is kiderült, hogy vonzódik a területhez, hiszen azt írta, hogy “király dolog, ha sok pénzed van, de ha úgy van sok pénzed, hogy arról mások nem tudnak, az még királyabb”. Más kérdés persze, hogy ezzel a poszttal mennyire hívta fel magára a figyelmet, dehát úgy tűnik a rövidke, ám sikeres bűnözői karrerjének így is, úgy is végeszakadt.

A büntetésén túl három és fél évig nem birtokolhat semmilyen eszközt, mellyel hozzáférne az internethez, legfeljebb olyanokat, amiket a hatóságok biztosítanak számára. Nem használhatja a Tor rendszerét, nem használhat VPN-t, még az incognito mode is tiltott lesz számára, hosszú időn keresztül.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img