4000 tonnányi ezüstöt csalhatott össze a tőzsdén 3 kereskedő

spot_img

Felfüggesztették az Egyesült Államok legnagyobb bankjának három vezetőjét, akik a pénzintézet nemesfémekkel kereskedő részlegét vezették. A többek között a JPMorgan arany, ezüst és platina készleteit menedzselő traderek 2008 és 2016 között manipulálhatták a tőzsdei árfolyamok alakulását.

A három férfi az úgynevezett spoofing technikájával élve, rendszeresen helyezett el olyan nagy tételű megrendeléseket vagy eladásokat, amelyeket egyáltalán nem állt szándékukban végrehajtani. Ezekkel az ügyletekkel kizárólag az volt a céljuk, hogy a piac hangulatát befolyásolják és a kritikus árfolyamszinteken vásárlásra, vagy éppen eladásra ösztönözzenek más kereskedőket. A hétfőn kirobban botrányban ketten már beismerték bűnösségüket.

Tevékenységüknek köszönhetően a JPMorgan jelenleg az ezüstpiac egyik legnagyobb bálnája, amiből mintegy 153 millió unciával (4337.5 tonna) rendelkeznek.

A képen a bank által felhalmozott ezüst készlet nagyságának alakulása látható.

A hír azért lehet számunkra érdekes, mert a kriptopénzpiacokat gyakran illetik azzal a váddal, hogy pusztán a piacmanipuláció hajtja őket előre, ám úgy tűnik, hogy ez még a legjobban ellenőrzött piacok és intézmények esetében is komoly problémákat jelenthet.

Ha szívesen beszélgetnél másokkal a kereskedésről, csatlakozhatsz Discord csatornánkhoz, vagy előfizethetsz a Kereskedési Tippek szolgáltatásunkra.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img