MrCoin podcast: xrp fork, német stabil coin tiltás, nem az anonim kriptókra

spot_img

A kedd reggeli Millásreggeli vendége volt Debreczeni Barnabás, a MrCoin.eu alapítója. A következőkben a vele készült interjút olvashatjátok el.

(Ha inkább meghallgatnád, az interjú 1:15:15-től kezdődik.)

A Bitcoin árfolyama jelenleg 9700 dollár körül van, mi történik a piacon?

Hát az az érdekes, hogy történik is mindenféle, meg nem is. Ugyanott vagyunk, mint több hónappal ezelőtt, mintha ez alatt az idő alatt nem történt volna semmi. Pedig a napokban ismét volt egy jelentősebb esemény, elindult a Bakkt határidős piaca.

Ez a New Yorki tőzsde tulajdonosának az ICE-nak a platformja és bár létezik már két másik határidős piac is, de azok dollár elszámolásúak, itt viszont valós bitcoinokkal folyik a kereskedés. Ahhoz képest, hogy ennek az indulását már nagyon sokan várták, alig néhány bitcoint tett ki az első nap forgalma és az árfolyam sem mozdult el lényegesen az indulás hírére.

Ezek után érdeklődve várom, hogy az ETF-ek kapcsán mi fog majd történni, hogy azok is ilyen érdektelenségbe fognak-e fulladni és kimondhatjuk-e azt, hogy a bitcoint egyáltalán nem mozgatják meg ezek a hírek.

De az altcoin fronton azért voltak történések. A Ripple-nél például kitört egy kisebb belháború, mert az XRP mögött álló cég, ami a teljes mennyiség 60%-át birtokolja elkezdte befektetni, illetve más cégeknek eladni ezeket a tokeneket, az XRP közösség egy része pedig emiatt fellázadt és volt egy kezdeményezésük, hogy létrehoznak egy saját XRP forkot, amit aztán úgy visznek tovább, ahogy ők szeretnék. Eközben viszont a Ripple egy megállapodást is aláírt egy emirátusokbéli bankkal, ami ~10%-kal dobta meg a tokenjük árfolyamát.

Továbbra is érkeznek a Librával kapcsolatos hírek.

Múlt héten beszéltünk arról, hogy a franciák és a németek sem látnák szívesen a Librát, rá egy napra pedig a németek is közzétették a saját nemzeti blokklánc-stratégiájukat. Eszerint a szövettségi kormány európai és nemzeti szinten is azt szeretné elérni, hogy a stabil coinok ne válhassanak hivatalos pénznemekké.

Ezeknél tehát érezhetik azt, hogy veszélyt jelenthetnek az állam szuverenitására nézve, a bitcoinnál viszont nem, mert azt a vad ingadozásai egyelőre még megakadályozzák abban, hogy tömegesen hétköznapi pénzként elterjedhessen. Mindezek mellett támogatnák a nemzeti digitális valuták bevezetését.

USD 50%: Megvan a Libra valutakosarának felépítése

A másik Librával kapcsolatos plusz hír, hogy a mögötte álló valutakosár fele dollárból, ötöde euróból állna, a maradékot pedig az angol font, a japán jen és a szingapúri dollár adná. A kínai valuta viszont nem került bele ebbe ebbe a válogatásba, amit az amerikai-kínai kereskedelmi háborúval indokoltak, de ez már túlmutathat ezen és a közelgő valutaháborúk előszele lehet. Ebben már nem feltétlenül csak az államok, hanem a különböző magáncégek vagy akár magánszemélyek által kibocsátott pénzek fognak egymással versenyezni.

Több helyen is kivezették a titkos utalásokat lehetővé tevő kriptovalutákat. Ha folytatódik ez a trend, hol lehet majd velük kereskedni?

Ha ez így folytatódik, akkor valami olyasmi történhet majd, mint az alkoholtilalom idején. Ha ez egy olyan termék, amire szükség van, akkor csak egy törvénytelen módon működő piac kialakulását segítik elő ezzel a lépéssel, ami éppen ellentétes azzal, amit el szeretnének érni.

Az OKEX lehet az első fecske? Eltűnhetnek Dél-Koreából az anonimitást lehetővé tevő kriptopénzek

Ezek a valuták egyébként nyilvános utalásokra is alkalmasak, tehát a Dash-nél, Zcash-nél “be lehet pipálni” ezt a funkciót és a Monero esetében is meg lehet osztani olyan nyilvános kulcsokat, amivel bele lehet tekinteni a tranzakciós adatokba. Tehát a tőzsdék mondhatnák azt is, hogy az ügyfelektől csak a transzparens utalásokat fogadják el.

Emögött egyébként az áll, hogy még nyáron egy nemzetközi munkacsoport új szabályokat írt elő a szolgáltatók számára, akiknek jövő nyárig van idejük arra, hogy megfeleljenek ezeknek és ennek részeként már azt is a személyes adatok megadásához kötnék, hogy egy ember valaki másnak utalhasson ki kriptopénzt egy tőzsdéről. Hagyományos piacokon ez úgy működik, hogy csakis a saját magamnak tudok ki- és beutalni a számlámról, de ez a kriptók esetén nekem egy kicsit furcsának tűnne. Mindenesetre ha ez tényleg tömegesen elterjedne, akkor az anonim kriptók biztosan illegális csatornákon cserélnének majd gazdát.

Ha szívesen hallgatnál a fentihez hasonló interjúkat, tekerj a 90.9 Jazzy Rádióra, ahol kedd reggelenként a MrCoin.eu képviselői és a Millásreggeli stábja kommentálja a kriptovilág legfontosabb történéseit.

MrCoin

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img